Süle és Eskelinen jazzkoncertje II. 8.

Dátum:  február 7.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10.

Süle és Eskelinen jazzkoncertje II. 8.

Süle László és Senni Eskelinen jazzkoncertje az MKTK-ban, 2019. II. 8.

Különleges jazzélményben lehet része azoknak, akik február 8-án, pénteken 18:00-tól eljönnek a Magyar Kulturális és Tudományos Központba (Kaisaniemenkatu 10) Süle László (zongora, zeneszerzés) koncertsorozatának újabb alkalmára. Süle zenésztársa ezúttal az elektromos kantelén játszó Senni Eskelinen lesz. A koncert különlegességét nemcsak az elektromos kantele adja, hanem az is, hogy ez alkalomból szólalhat meg először intézetünk új pianínója. A műsorban a szokott módon Süle kifejezetten erre a koncertre írt művei hallhatók. A koncert ingyenes, a műsorfüzet ára 5 euró.

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 30 éve él Finnországban. A finnországi jazz- és könnyűzenei élet fiatal generációjának sok tagja tőle tanult zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést a Metropolia Szakfőiskolán. Több finn és magyar jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott és számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel. Legutóbbi, Borbély Mihály klarinétművésszel készített albuma, a Heartquake 2018-ban debütált Magyarországon és Finnországban.

Senni Eskelinen Finnország legjobb kanteleművészei közé tartozik. Fő hangszere a 39 húros elektroakusztikus kantele, amellyel a Sibelius Akadémián végzett tanulmányai során ismerkedett meg többek között Kimmo Pohjonen, Jarmo Saari, Iro Haarla és Eva Alkula vezetésével. Senni Eskelinen zenéjében különféle zenei stílusjegyek találkoznak a progresszív rocktól a karjalai kanteleimprovizációig. Eskelinen vendégművészként szerepelt többek között a Nightwish Dark Passion Play c. lemezén, illetve számos finn művész stúdióalbumán is közreműködött.

Eskelinen eddigi pályafutása során nagyon különböző együttesekben és produkciókban szerepelt. Első albuma, a Senni Eskelinen & Stringpurée Band (Texicalli Records) 2008-ban jelent meg, ezt két további lemezük követte: a Fedja (2010) és a Skizo (2014). Senni Eskelinen további jelentős formációi többek között a Riikka Timonen – Senni Eskelinen duo, a Matchbox Company pekingi operái (Sigurd Ring és Prinssi Rei), Kalevala Live, Wilhelmiina-duo, European Theatre Collective és a Tribute to Billie Holiday – Senni Eskelinen és Kaisa Leskinen.

Senni Eskelinen Finnországon kívül szólóban és különféle együttesek tagjaként Japánban, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Németországban, Dániában, Svédországban, Oroszorszában, Skóciában, Norvégiában és Észtországban lépett fel.

"Ahogy Kimmo Pohjonen forradalmasította a harmonika és bizonyos mértékben Pekka Kuusisto a hegedű megszólaltatását, úgy forradalmasítja most Senni Eskelinen a kanteléét." (www.soundi.fi)