Sodankyläi Filmfesztivál

Dátum:  május 31.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Sodankyläi Filmfesztivál
Sodankyläi Filmfesztivál

Sodankyläi Filmfesztivál

A Sodankyläi Filmfesztiválon 1960-as évek utáni magyar filmklasszikusokat láthat a közönség. A minisorozatban megtekinthető többek között a minden idők legjobb 12 magyar filmje közé választott Szindbád (Huszárik Zoltán, 1971) és a Kis Valentínó (Jeles András, 1979). Jeles fia a nemrég Oscar-díjjal kitüntetett Nemes László, akitől a Türelem (2007) című filmet vetítik. A sorozat negyedik gyöngyszeme Erdőss Pál Adj király katonát (1983) című filmje.

A filmeket Horváth György mutatja be, aki 1993 óta a Titanic Filmfesztivál vezetője. A fesztivál részben Jeles András Kis Valentínója iránti tiszteletből kapta nevét. 1983−1993-ig Horváth a Magyar Nemzeti Filmarchívum terjesztési igazgatója volt, ezenkívül filmtörténetet és filmelemzést tanított vendégelőadóként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Horváth Györgyhöz különösen a némafilmek állnak közel, személyes kedvence Keaton, aki – ellentétben a neki Buster becenevet adó Harry Houdinivel – nem magyar származású.

Sodankyläben az alábbi filmeket mutatják be:

Szindbád, 1971, Huszárik Zoltán. A haldokló Szindbád a múlton mereng − mindenekelőtt a nőkön, akiket szeretett, akik nemcsak más társadalmi osztályokat képviseltek, hanem a nőiesség, a szerelem és a szenvedély más-más formáit.

A kis Valentinó, 1979, Jeles András. Egy napon a húszéves László úgy dönt, hogy nem postázza el a rábízott jelentős pénzküldeményt. Nem tér vissza munkahelyére, hanem a pénzzel zsebében nekiindul a világnak. Két kézzel szórja a pénzt, hogy részese lehessen mindannak, amiből pénzszűke miatt kimaradt. De mi történik a nap végén?

Türelem, 2007, Nemes László. Rövidfilm, A kis Valentínó előtt kerül bemutatásra. Egy titkárnő kinézetű hölgy bejön az irodába, leül, dolgozik az asztalánál, felriad a kintről behallatszó zajra, odamegy az ablakhoz, hogy kinézzen… és mi történik? Nemes László Saul fia című filmje idén elnyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját.

Adj király katonát, 1983, Erdőss Pál. Jutka örökbe fogadott gyermek. 16 évesen elveszíti nevelőszüleit is, s emiatt Budapestre költözik. Éjszakai műszakban dolgozik, munkásszállón lakik, és élvezi a szabadságot. Legalábbis az elején.

További információ: http://www.msfilmfestival.fi/index.php/fi-FI/