Rácz András előadása az ukrajnai háborúról 04.01.

Dátum:  március 6. - március 26.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Rácz András előadása az ukrajnai háborúról 04.01.

Rácz András április 1-én, 18 órakor kezdődő előadásával folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központban tavaly kezdett sorozat, melynek keretében Finnországban élő magyar kutatók és egyetemei oktatók munkájával ismerkedhetünk meg.

Rácz András „A Krím-félszigettől a Don-medencéig, avagy merre tart az ukrajnai háború?” címmel tartott előadásban áttekinti az ukrajnai háború kirobbanásához vezető főbb okokat és a konfliktus eddigi fő eseményeit. Külön is foglalkozik annak bizonyításával, hogy hogyan lehet nyilvános forrásokból igazolni az orosz reguláris fegyveres erők ukrajnai jelenlétét és szerepvállalását. Végül megkísérel választ találni arra a kérdésre, várhatóan mi lesz a sorsa a Krím-félszigetnek, illetve a kelet-ukrajnai régiónak; mik a lehetséges forgatókönyvek, és mi a valószínűsíthető végkifejlet.

Rácz András történész-politológus, Oroszország-szakértő doktori disszertációját 2008-ban védte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2014-ig dolgozott a Magyar Külügyi Intézetben, 2014 augusztusa óta pedig a Finn Külügyi Intézet (Ulkopoliittinen Instituutti) Oroszországgal és a poszt-szovjet térséggel foglalkozó kutatási programjának főmunkatársa.

Az előadás magyar nyelvű.