Pro Finlandia -kiállítás a Finn Nemzeti Levéltárban

Pro Finlandia – Finnország útja a függetlenséghez Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Magyarország szempontjából a Finn Nemzeti Levéltárban (Rauhankatu 17) 2015.XII.10–2016.VI.17-ig

Dátum: 2015 december 10. - 2016 június 17.
Időpont: 06:00
Helyszín:  Finn Nemzeti Levéltár
Rauhankatu 17, Helsinki

Pro Finlandia -kiállítás a Finn Nemzeti Levéltárban

Pro Finlandia – Finnország útja a függetlenséghez
Németország, Nagy-Britannia, Ausztria és Magyarország szempontjából
a Finn Nemzeti Levéltárban (Rauhankatu 17) 2015.XII.10–2016.VI.17-ig

A Finnország függetlenségéhez vezető utat bemutató Pro Finlandia -kiállítássorozat második része 2016 júniusáig látható a Finn Nemzeti Levéltárban. A kiállítás egy négy kiállításból álló sorozat második része, amely bemutatja, milyennek látták Európában Finnországot, a finneket és a finn törekvéseket a függetlenség elnyerése előtti évtizedekben, valamint a független Finnország első éveiben. A kiállítás-sorozat a Finnország függetlenségét ünneplő Suomi 100 elnevezésű centenáriumi projekthez kapcsolódik. A Finn Nemzeti Levéltárban decemberben nyíló kiállítás a finn-német, finn-brit, finn-osztrák és finn-magyar kapcsolatokat mutatja be.

Finnország helyzete az 1800-as évek végén politikai kérdéssé vált: német, brit, osztrák, magyar tudósok és kulturális személyiségek támogatásukról biztosították Finnországot az oroszosítási törekvésekkel szemben, állami szinten azonban nem nyújtottak segítséget, hogy ne lehessen utalni a birodalmak saját belpolitikai kérdéseire. Az első világháború kitörését követően Nagy-Britannia érdeklődése lankadt, Németország azonban háborús törekvéseinek érdekében fejlesztette finn kapcsolatait. Az 1917. októberi forradalom után Finnország és Németország kapcsolatai tovább erősödtek, és a finn helyzet irányítója 1918 végén bekövetkezett vereségéig Németország volt. Ezt követően Finnország új irányt keresett nemzetközi kapcsolataiban és ismét többek között Nagy-Britannia felé orientálódott, nem hivatalos szinten azonban erősek maradtak a német kötelékek.

A kiállítás központi témái az irodalom (különös tekintettel az útikönyvekre), a kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatok, valamint a munkásmozgalom és a szövetkezeti tevékenység finnországi kezdetei. Kiemelt figyelmet kap az ún. jäger (jääkäri) -mozgalom születése, a nőmozgalom, a német Helsinki és a kiállítás címét adó Pro Finlandia kulturális petíció. A művészet terén a finn művészek (többek között Jean Sibelius és Akseli Gallen-Kallela) németországi tanulmányútjai és a finn nemzeti romantikus építészet jut (Eliel Saarinen munkássága) jut kiemelt szerephez.

A belépés ingyenes.

A Finn Nemzeti Levéltár a kiállításhoz kapcsolódóan azonos című könyvet jelentet meg (Edita)