Orosz István állandó kiállítása Jyväskyläben

Orosz István állandó kiállítása Jyväskyläben

Dátum:  április 26.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Jyväskyläi Egyetem
Mattilanniemi 2, Jyväskylä

Orosz István állandó kiállítása Jyväskyläben

Orosz István állandó kiállítása Jyväskyläben

A Jyväskyläi Egyetem Informatikai Tanszéke jelentős szerzeményről számolt be a nemzetközi Cambridge Mathematics rendezvényén: a tanszék megvásárolta Orosz István A lerajzolt idő című, 27 grafikából álló sorozatát. A rendezvény középpontjában az új STEAM-pedagógia (STEM + Art) állt, mely integrálja a természettudományos, a technológiával kapcsolatos, valamint a mérnöki és matematikai tanulmányokat és a művészetet.

Orosz István (1951) korunk egyik legjelentősebb grafikusművésze. Matematika ihlette, perspektivikus túlzásokat és optikai csalódásokat ábrázoló műveit Maurits Cornelis Escher munkáihoz szokták hasonlítani. Orosz az anamorfózistechnika megújítására is törekszik olyan torzítások alkalmazásával, hogy csak bizonyos nézőpontból látsszon az ábrázolás. OYTIΣ vagy Utisz (Senki) álnéven is alkot. Művei 2016 nyarán szerepeltek a tudományt és művészetet összekapcsoló Bridges-konferencia keretében Jyväskyläben.

Az Orosz-gyűjtemény jelenleg a mattilanniemi Agora épület 4. emeletén látható. Az Egyetem Informatikai Tanszéke ezzel az állandó kiállítással szeretné megmutatni, hogyan születik valódi művészet a matematika hatására. A mindenki előtt nyitva álló kiállítást iskolai csoportoknak is bemutatják.

A Jyväskyläi Egyetem Finnország függetlenségének 100, és az informatikai képzés kezdetének 50. évfordulóját különleges eseménysorozattal kívánja megünnepelni. A diákok, oktatók és az egyetem partnerei számára rendezett emlékévet az Orosz-kiállítás nyitotta meg április 27-én.

További információ:
Pekka Neittaanmäki, dékán: pekka.neittaanmaki(at)jyu.fi, p. 040 550 7005
Osmo Pekonen, a matematika és a kultúrtörténet docense: osmo.pekonen(at)jyu.fi

A képen Lynne McClure, a Cambridge Mathematics igazgatója tekinti meg a kiállítást.