Online magyar filmklub és a magyar film napja: Trezor

Dátum:  május 1. - május 2.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutattunk be tavasszal az elmúlt évek legjobb alkotásai közül. A magyar film 120. születésnapjával egybekötött utolsó alkalmat a közönség által kiválasztott filmmel ünnepeljük.

Az utolsó pillanatig szoros közönségszavazást Bergendy Péter Trezor (2018) c. történelmi thrillere nyerte meg. A sorozat utolsó vetítésére május 1-jén 18:00-tól kerül sor. A filmet Finnország területén lehet visszanézni az adott napon 24 órán keresztül. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet április 29., csütörtökig: https://bit.ly/32OcNMT

Előzetes: https://vimeo.com/436433148

Ezúttal megemlékezünk a magyar film napjáról is, amelyet 2018-tól ünneplünk április 30-án. Ez egy jubileumi év, mivel idén 120 éve mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

 

Bergendy Péter: Trezor (2018)

Rendezte: Bergendy Péter; forgatókönyv: Köbli Norbert; operatőr: Nagy András; zene: Pacsay Attila.

A főszerepben: Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Bezerédi Zoltán, Varga József, Hámori Gabriella.

75 perc. K-12.

A vizsga című kultfilmjük után újra együtt dolgozott Köbli Norbert forgatókönyvíró és Bergendy Péter rendező. Trezor című történelmi thrillerjük – amelyet megtörtént események ihlettek – 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesznek az '56-os forradalom zűrzavarában. Ezért alig néhány nappal a szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót (Anger Zsolt), hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

A Trezor több Magyar Filmdíjat is elnyert, többek között a Legjobb tévéfilm, a Legjobb férfi főszereplő és a Legjobb forgatókönyv díját.

Bergendy Péter (1964) Balázs Béla-díjas rendező, aki A vizsga (2011) című filmjével vált népszerűvé. Legfrissebb rendezése a Post Mortem (2021) c. horrorfilm.

Anger Zsolt (1969) Jászai Mari-díjas színész, aki aktív életpályája során számos színházi produkcióban és több filmben szerepelt, pl. A nyomozó (2008) és A martfűi rém (2016) c. krimikben, amelyeket korábban bemutattunk a finnországi közönségnek is.