Online magyar filmklub: Kincsem

Dátum:  november 12. - november 13.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be ősszel a „Régi és új” témával.

A következő vetítések dátumai: november 12. és 26., valamint december 3. A filmeket Finnország területén lehet visszanézni pénteken 18:00-tól 24 órán át eredeti nyelven, angol felirattal.

Herendi Gábor: Kincsem (2017) c. filmjét november 12-én, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet november 11., csütörtökig: https://forms.office.com/r/HXDcgEa12A

Előzetes: https://nfi.hu/hu/film/kincsem

 

Herendi Gábor: Kincsem (2017)

Rendezte: Herendi Gábor; forgatókönyv: Herendi Gábor, Hegedűs Bálint; operatőr: Szatmári Péter; zene: Hrutka Róbert.

A főszerepben: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor.

122 perc. K-12.

Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) mindenét elvesztette az 1848–1849-es szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót (Gáspár Tibor). Egyre elmérgesedő rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe (Petrik Andrea), apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb: a szerelem vagy a bosszú?

A Kincsem valós eseményeken alapuló romantikus kalandfilm, amely bemutatása évében a magyar közönség kedvencévé vált. Különösen jelmezeiért és díszleteiért kapott elismerést. A filmet 2019-ben Helsinkiben is bemutattuk a magyar filmsorozat részeként.

Herendi Gábor rendező (1960) első nagyjátékfilmje a Valami Amerika (2002) című vígjáték volt, amely rögtön az év legnézettebb filmje lett Magyarországon. A többek között Balázs Béla-díjas rendező nevéhez azóta számos film fűződik, ezek közül a Kincsem minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmje.

Nagy Ervin (1976) számos filmben és sorozatban szerepelt, de fontos szerepet játszik a színház világában (a Katona József Színház művészeként) és szinkronszínészként is. Fontosabb filmjei a Hídember (2002, rend. Bereményi Géza) és a Testről és lélekről (2017, rend. Enyedi Ildikó). Számos elismerése közt többek között a Jászai Mari-díj is szerepel.

Gáspár Tibor (1957) érdemes művész számos kitüntetésben (köztük Jászai Mari-díjban is) részesült filmszínész és színművész, valamint színházi rendező. Többek között az Anyám és más futóbolondok a családból (2015, rend. Fekete Ibolya) c. film egyik főszereplője.

Petrik Andrea (1985), a Vígszínház színművésze ígéretes filmszínész is, aki a Kincsem után a Pesti Balhé (2020, rend. Lóth Balázs) című vígjátékban is szerepelt.