Online magyar filmklub: A Viszkis

Dátum:  február 19. - február 20.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be tavasszal az elmúlt évek legjobb alkotásai közül.

A következő vetítések tervezett dátumai: február 19., március 5. és 19., április 16., valamint május 1. A filmeket pénteken 18:00-tól 24 órán át lehet visszanézni (a május 1-i vetítés kivételesen szombaton lesz) Finnország területén. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Antal Nimród A Viszkis (2017) c. filmjét február 19-én, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük közvetlenül a vetítés előtt. Jelentkezni a következő linken lehet február 18., csütörtökig: https://bit.ly/3tOgMW8

Előzetes: https://vimeo.com/238413183

 

Antal Nimród: A Viszkis (2017)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Antal Nimród
Operatőr: Szatmári Péter
Zene: Yonderboi
A főszerepben: Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor, Gazsó György
Játékidő 126 perc. Színes játékfilm. K-12.

Antal Nimród A Viszkis c. akciódús filmdrámája a Magyarország leghíresebb bankrablói közé tartozó Ambrus Attiláról, a „Viszkis rablóról” (Szalay Bence) szól, aki a 90-es években követte el rablássorozatát. A civilben hokikapus Viszkis hat éven át összesen 30 bankot és postát rabolt ki mindössze egy lépéssel a rendőrség előtt járva. Nevét arról kapta, hogy idegességének leküzdésére minden alkalom előtt megivott egy pohár viszkit. Egyre mohóbbá és merészebbé vált, amíg le nem tartóztatta a makacs nyomozó (Schneider Zoltán) – kettejük játszmája azonban még ekkor sem ért véget.

A Viszkis az egyik legnézettebb 1990 utáni magyar filmmé vált, és felkeltette a külföldi közönség érdeklődését is. Finnországi bemutatásra eddig még nem került sor.

A Viszkis Antal Nimród (1973) legújabb mozifilmje. Az Egyesült Államokban született magyar rendező korábban a Cannes-i Filmfesztiválon is díjazott Kontroll (2003) és a Ragadozók (Predators, 2010) c. filmjeiről ismert. Antal Nimród azonban nem csak filmrendező, hanem színészként több kis- és nagyjátékfilmben is felbukkant, és egy 3D-s koncertfilmet rendezett a Metallica együttessel (Through The Never, 2013).

Szalay Bence színész (1992) A Viszkisben kapott első főszerepe idején a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt. A film forgatása előtt megismerkedhetett az igazi Ambrus Attilával, akire kisgyerekkorában a hírekből emlékezett. A több televíziós sorozatban is szereplő színész legújabb alakítását a Patthelyzet (2020, rend. Szűcs Dóra) c. thrillerben láthatja a közönség.