Makovecz Imre: Templomok

Makovecz Imre Templomok című kiállítása a porvooi finn nyelvű evangélikus gyülekezet épületében (Gammelbackan seurakuntakeskus, Viertotie 1., Porvoo) XI.2–19.

Dátum:  november 2. - november 19.
Időpont: 13:00
Helyszín:  Porvooi finn nyelvű evangélikus gyülekezet épülete
Viertotie 1, Porvoo

Makovecz Imre: Templomok

Makovecz Imre Templomok című kiállítása a porvooi finn nyelvű evangélikus gyülekezet épületében (Gammelbackan seurakuntakeskus, Viertotie 1., Porvoo) XI.2–19.

Porvooban ízelítőt láthat a közönség Makovecz Imre Templomok című kiállításából, amely teljes egészében 2015.XI.27–2016.I.11-ig a galleria U-ban lesz megtekinthető. A kiállítás válogatás Máté Gábor fotóiból és Makovecz Imre rajzaiból.

„Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus

Makovecz Imre az organikus építészet legjelentősebb képviselője. Az általa tervezett épületek úgy illeszkednek környezetükbe, hogy nem nyomják el a természetet és a természet formáit. Arra törekedett, hogy magyar archetípusokat ábrázoljon és építsen, s ezzel a magyar szecesszió, valamint a nemzeti romantika építészeinek munkáját, elképzeléseit folytatta.

A kiállítás nyitvatartási időpontjai:
XI.2., hétfő 15–17
XI.3., kedd 12–15
XI.8., vasárnap 14–16
XI.11., szerda 16–18
XI.16., hétfő 17–20
XI.18., szerda 16–18
XI.19., csütörtök 16–20