Magyar nyelvű néprajzi előadás II. 24.

Ildikó Lehtinen: Öltözködés és identitás a finnugor népek körében – Muzeológiai és néprajzi elmélkedések című magyar nyelvű előadása február 24-én

Dátum:  február 23.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Magyar nyelvű néprajzi előadás II. 24.

Ildikó Lehtinen: Öltözködés és identitás a finnugor népek körében – Muzeológiai és néprajzi elmélkedések című magyar nyelvű előadása február 24-én

Ildikó Lehtinen február 24-én, pénteken, 18 órakor kezdődő előadásával folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10., Helsinki) tavaly kezdett sorozat, melynek keretében Finnországban élő magyar kutatók és egyetemei oktatók munkájával ismerkedhetünk meg.

A múzeumi gyűjtemények mindig esetlegesek. Az anyagi kultúra sokféleségét szinte lehetetlen csupán múzeumi kiállításokon bemutatni. A finn népviseleteket vizsgálva újabb és újabb kérdések merültek fel, amelyekre nem kaphattam választ, hiszen Finnországban a kivetkőzés már a 19. században elkezdődött. Az 1980-as években a népviseletek viselése még élő hagyomány volt az oroszországi finnugor népek körében.

A Finn Tudományos Akadémia tudományos programjának keretében, majd a Finn Kulturális Alapítvány ösztöndíjasaként 1981 óta néprajzi kutatóutakon vettem részt Oroszország finnugor nyelvű vidékein. Bejártam a mari városokat és falvakat. A viseletek tükrében feltárult előttem a marik mindennapos élete és szokáskultúrája. Kutatóútjaim során, több mint harminc év alatt, Oroszországban a társadalmi élet dramatikus változásokon ment keresztül, s mindez tükröződött a finnugor népek hagyományos kultúrájában is.

Ildikó Lehtinen néprajzi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi karán kezdte, majd 1969 után a Helsinki Egyetemen folytatta. Doktori disszertációjában a marik ékszereivel foglalkozott (1994). 1972-től a Finn Nemzeti Múzeumban és a Kultúrák Múzeumában dolgozott tudományos kutatóként. Docensként egyetemi előadó a Helsinki Egyetemen.