Kozma Dávid a Caisa Kulturális Központban

Székely Csaba: Pidättekö banaanista, toverit? (Szeretik a banánt, elvtársak? ) c. monodrámájának finn nyelvű előadása a Caisában (Mikonkatu 17 C/Vuorikatu 14.) XII.1-én, 2-án, 8-án, 9-én és 10-én 19:00 órakor

Dátum:  december 1. - december 10.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Caisa Kulturális Központ
Mikonkatu 17 C/Vuorikatu 14, Helsinki

Kozma Dávid a Caisa Kulturális Központban

Székely Csaba: Pidättekö banaanista, toverit? (Szeretik a banánt, elvtársak? ) c. monodrámájának finn nyelvű előadása a Caisában (Mikonkatu 17 C/Vuorikatu 14.) XII.1-én, 2-án, 8-án, 9-én és 10-én 19:00 órakor

Székely Csaba 2009-ben írta a darabot a BBC World Service nemzetközi hangjátékversenyére, ahol megnyerte vele a Legjobb európai dráma díját, 2012-ben pedig a Richard Imison -díjat kapta meg (legjobb új drámaíró).

A fanyar humorú előadás egyszerűnek látszó történet keretében, egy gyermek szemszögéből ábrázolja a nem is olyan egyszerű világot, betekintést nyújtva a vasfüggöny mögé: a naiv, Forrest Gump -stílusú mesélő apja Ceausescu elnyomó gépezetének magas beosztású hivatalnoka, anyja depressziós, bátyja pedig meg akarja ölni.

Székely Csaba az utóbbi évek magyar drámaírásának legnagyobb felfedezettje. Marosvásárhelyen született 1981-ben , a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakán szerzett diplomát. Dolgozott újságíróként és tanított a marosvásárhelyi egyetemen; jelenleg már szabad foglalkozású drámaíró.

A Szeretik a banánt, elvtársak? sikereit követően az ún. Bánya-trilógiával ( Bányavirág, 2011; Bányavakság, 2012, Bányavíz, 2013) berobbant a magyar irodalmi és színházi életbe. Az egy képzeletbeli erdélyi kis faluban, a rendszerváltás után játszódó, egymáshoz csak a helyszín révén kapcsolódó színművek a közeli bánya bezárása miatt talajt veszített emberek önpusztító életét mutatják be. Az izolált mikroközösség leépülő, kiábrándult világa kilátástalan emberi sorsokat, széthulló kapcsolatrendszereket tár a néző elé. Ugyanakkor groteszk elemekkel, fekete humorral, nyelvi játékokkal, jól kiszámított poénokkal, a komikum folyamatos működtetésével el is távolít ezektől a problémáktól, viszonylagossá teszi őket, és rávilágít arra, hogy a befogadó a darabokban nem az erdélyi valóság pontos másával, hanem egy stilizált, alulnézetből szemlélt világgal találkozik A mesteri dramaturgia, a kiválóan adagolt ízes humor, az egyedi nyelv a színházak kedvencévé avatta a Marosvásárhely mellett élő drámaírót, mindhárom darabját több magyar színház is bemutatta és újabb darabjai is premier előtt állnak.

Fordította: Sarka Hantula, rendezte: Kozma Dávid, előadja: Kozma Dávid, hangtechnika: Romulus Chiciuc.

Az előadás finn nyelvű.

További információ: http://www.caisa.fi/tapahtuma/27F2C6CA2C4B6ED5EC2DA645E1A2F858/fi/Pidatteko_banaanista_toverit_