Kozári installációja a Lapinlahti Galériában

Zöld illat – Kozári Hilda kiállítása a Lapinlahti Galériában III. 29–IV. 16.

Dátum:  március 28. - április 15.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Lapinlahti Galéria
Lapinlahdentie 1, 2. emelet, Helsinki

Kozári installációja a Lapinlahti Galériában

Zöld illat – Kozári Hilda kiállítása a Lapinlahti Galériában III. 29–IV. 16.

A magyar származású Kozári Hilda képzőművész zöld illattal tölti meg a Lapinlahti Galéria kis kiállítótermét az egykori elmegyógyintézet épületében. A több érzékre ható, interaktív installáció célja, hogy enyhítse a tavaszvárás reménytelenségét.

A zöld szín egyaránt szimbolizálja a természetet, a fejlődést, a nyugalmat, a termékenységet, a szerencsét és a szabadságot, ugyanakkor bizonyos kultúrákban a balszerencsét, gonoszságot, irigységet vagy a hűtlenséget jelenti. Kozári fortélyos zöldpoétikája a művész emlékeiről és környezetéről szól: boldogságáról, csalódásairól, reményeiről és sóvárgásáról.

A Zöld illat létrejöttének egyik kiindulópontja Kozári Levegőterápia (2005) c. kiállítása volt. Az installációk az érzékelés csodálatos bonyolultságáról és kulturális különbségeiről szólnak, amelyek a látogatók saját emlékeinek segítségével válnak működőképessé. Az alkotási folyamatban Kozári számára meghatározó szerepet játszik az érzékfejlesztő műhelymunka, az eszmecsere és a közösségi projektek. A látássérültekkel együtt megvalósult projektek is hatással voltak művészetére.

Kozári Hilda 1991 óta állít ki különböző galériákban (Studio, MUU, Sculptor, Knoll), múzeumokban (többek között Budapesten, Helsinkiben, Koppenhágában és Los Angelesben), magán- és nyilvános kiállítóterekben. Az ILMA (LEVEGŐ), a Helsingin, Budapestin ja Pariisin tuoksu (Helsinki, Budapest és Párizs illata) és a Terve (Szia! / Egészséges) című művei a Kiasma kortárs művészeti múzeum gyűjteményébe tartoznak. Kiállított többek között a Mänttäi festészeti heteken, a Helsinki Taidehalliban és a Kiasmában. Köztéri művei láthatók az Etelä-Hermanni parkban Helsinkiben és Leineläben, Vantaaban.

„Mindenkit szeretettel várok egy kellemes, legális szippantásra. Gyere egyedül, családdal vagy kutyával és más barátokkal!”

A Zöld illat egy nagyobb kiállítás része, amelynek többi darabja Toni Kitti: The Persistence of Plastic és Maija Laurinen Thinking Stillness – Hiljaisuudesta.

A kiállításmegnyitó III. 28-án, kedden 17-19.00 között lesz.

A művészekkel személyesen lehet találkozni a kiállítás utolsó napján, IV. 16-án, délután 14.00 órától.

 

LAPINLAHTI GALÉRIA

Lapinlahdentie 1, 2. emelet, 00180 Helsinki
Nyitva: kedd–péntek 12–18, szombat–vasárnap 12–17.

http://lapinlahdenlahde.fi/fi/galleria-lapinlahti/
info(at)gallerialapinlahti.com