Finnországi közreműködők A Magyar Klasszikus Zene Napja c. magyarországi programsorozatban

Dátum:  május 28.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Online
null

V. 28-án online koncerttel kapcsolódik A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA c. magyarországi programsorozathoz a Finn Kodály Társaság és a Kelet-Helsinki Zeneiskola.

A FINN KODÁLY TÁRSASÁG KONCERTJE május 28-án, pénteken, finn idő szerint 18:00-tól nézhető meg. A műsorban Bartók és Kodály művei mellett verses üdvözlet is szerepel.

A KELET-HELSINKI ZENEISKOLA KONCERTJE május 28-án, pénteken, finn idő szerint 21:00-től látható. A felvételek a XXXII. Nemzetközi Kodály Héten és az Ifjú Virtuózok-koncertsorozatban is szerepeltek.

A programsorozat fő eseménye a NEMZETI FILHARMONIKUSOK KONCERTJE lesz május 30-án, vasárnap, finn idő szerint 20:30-tól a Zeneakadémián. A teljes program ITT érhető el.

Hagyományteremtő szándékkal május 30-hoz, Kocsis Zoltán születésnapjához kapcsolódóan indítja útjára A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA elnevezésű programsorozatot a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva Magyarország számos vezető zenekarát és oktatási intézményét, illetve a Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére egyetlen külföldi partnerként a Finn Kodály Társaságot és a Kelet-Helsinki Zeneiskolát is. A program célja, hogy bemutassa a klasszikus muzsikálás Kodály-módszeren felnőtt hazai utánpótlását, valamint kortárs magyar zeneszerzők műveinek biztosítson premiert.

A Kodály-módszert Finnországban a Finn Kodály Társaság népszerűsíti, a Kelet-Helsinki Zeneiskola pedig egyik alapvető pedagógiai módszerének tartja, így kaphattak helyet a programban. A Finn Kodály Társaság egyes felvételei a Magyar Kulturális Intézetben készültek, a Kelet-Helsinki Zeneiskola pedig az intézetünkkel közös Nemzetközi Kodály Hét, valamint az Ifjú Virtuózok koncertsorozat videóival szerepel.

A programsorozat legfontosabb eseménye Kocsis Zoltán egykori zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok Zeneakadémián adott koncertje lesz május 30-án, vasárnap, finn idő szerint 20:30-tól. Az ünnepi műsorban Erkel, Liszt, Bartók és Kodály híres zeneművei mellett egy ősbemutató is elhangzik.