Európai Filmhetek Helsinkiben

Dátum:  április 16. - április 28.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Eurooppasali
Malminkatu 16, Helsinki

Európai Filmhetek Helsinkiben

Fliegauf Benedek Tejút (Milky Way) c. alkotása az Európai Filmheteken áprilisban

Idén IV.17–29-ig ismét megrendezik az Európai Filmheteket Helsinkiben, az Eurooppasaliban (Malminkatu 16.). A rendezvénysorozatot az Európai Bizottság Finn Képviselete és az Európai Parlament Finn Tájékoztatási Irodája szervezi az EU-országok és tagjelölt országok nagykövetségeivel, illetve kulturális intézeteivel együttműködve. 2015-ben a műsor a fejlesztési együttműködés európai témaévének különböző aspektusait emeli ki. Összesen 23 filmet mutatnak be, melyek témája többek között a bevándorlás, az oktatás, a nők és lányok, valamint a béke és biztonság.

A filmhetek magyar filmje Fliegauf Benedek Tejút (Milky Way ) c. alkotása lesz. A Tejút lassú film, festői képei olyan hangulatot teremtenek, amely lehetővé teszi a néző számára a különböző szinteken történő befogadást, anélkül azonban, hogy bármiféle értelmezésre kényszerítené. Fliegauf Benedek nem végzett filmszakmai tanulmányokat, amit tud, közvetlenül Tarr Bélától tanulta. Tarr Béla hatása és a filmfőiskolai képzés hiánya egyaránt megmutatkozik filmjeiben: alkotásai témájukban és cselekményvezetésükben eltérnek a szokványostól, s némelyikük, mint például a Tejút, egyenesen antifilmek. Teret és időt adnak a nézőnek.

Az Európai Filmheteken látható továbbá a Budapesten játszódó The Budapest Angel c. spanyol film is. Az alkotás egy fiatal spanyol diplomatáról, Ángel Sanz Brizről szól, aki 1944-ben a német megszállás idején mintegy 5000 zsidó életét mentette meg, s ezért ”Budapest angyalának” nevezték.

Tejút - ambient movie (Milky Way - ambient movie), IV.27. 19:00
magyar, 2007.
rendezte: Fliegauf Benedek
dráma
82 perc
dialógus nélkül
Bemutatja: Magyar Kulturális és Tudományos Központ és Magyarország Nagykövetsége

The Budapest Angel (El Ángel de Budapest), IV. 20. 19:00
spanyol, 2011.
rendezte: Luis Oliveros
dráma
109 perc
nyelv: spanyol; felirat: angol
Bemutatja: Spanyol Nagykövetség

A rendezvényre a belépés ingyenes. Az Eurooppasali nézőtere 100 férőhelyes. A jegyeket minden vetítés előtt egy órával kezdik osztani az Eurooppasali aulájában, a termet 10 perccel a kezdést megelőzően nyitják ki. A filmek angol feliratosak.

Az Európai Filmhét teljes műsora

Szeretettel várunk mindenkit!