Építészeti előadás az MKTK-ban, III. 6.

Dátum:  március 5.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Építészeti előadás az MKTK-ban, III. 6.

Az épített örökség és a kortárs építészet gyöngyszemei Magyarországon – Nagy Dániel finn nyelvű előadása a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, III. 6-án

Hosszú történelme során Magyarország sok politikai és társadalmi változáson, átalakuláson ment keresztül, és a különböző korokban sokféle kulturális hatás érte. A változatos történelem lenyomata az építészetben is megmutatkozik: egyes korszakok építményei eltűntek, míg más történelmi emlékek fennmaradtak, sőt esetenként új életre keltek.

Az előadás harminc, a magyar épített örökség szempontjából kiemelkedő objektumot mutat be. A régebbi időkből származó példák – várak, templomok – döntően adott történelmi korszakokhoz kötődnek, míg a 20. és 21. századiak elsősorban középületek. Az építészeti stílus és a funkció mellett a környezet és a táj, valamint a lokális identitás is fontos szerepet tölt be.

Nagy Dániel 1993-ban szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1994 és 1997 között az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központban dolgozott, majd 1997–1999-ben a műegyetem építészettörténeti tanszékének doktorandusza. Húsz éve él Finnországban, Poriban dolgozik településfejlesztési mérnökként.

Az előadás március 6-án, pénteken 18:00-tól lesz a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

A rendezvény finn nyelvű, a részvétel ingyenes.