Előadás a magyar bor történetéről, IX. 19.

Dátum:  szeptember 19.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

„In vino veritas.” A magyar bor története – Juhani Huotari finn nyelvű előadása a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, IX. 19.

Tokaji, Egri Bikavér, Magyar Fehér Bor – a magyar borok kapcsán általában ezek jutnak az emberek eszébe Finnországban. Ám a magyar borkultúra ennél sokkal gazdagabb, és hosszú múltra tekint vissza.

Magyarország területén már több mint 2000 évvel ezelőtt, a római Pannóniában is folyt szőlőművelés. A későbbi évszázadok során egyre újabb népek jelentek meg a Kárpát-medencében, akik új szőlőfajtákat, új termesztési és borkészítési technikákat honosítottak meg. A középkor végére egész Európa megismerte a „Tokaji” nevet. A 18. század végi filoxéravész, vagy a szocializmus mennyiségi szemlélete nem kedvezett a magyar boroknak, de az elmúlt 30 év a magyar borkultúra valóságos reneszánszát hozta.

Juhani Huotari borszakértő, az Unkarin viiniä saavi (Edita, 1998) című könyv szerzője a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki) tartja finn nyelvű előadását szeptember 19-én 18 órától.