Csillagosok, katonák az Orion moziban, VI.10.

Jancsó Miklós Csillagosok, katonák (1967) c. filmje az Orion moziban június 10-én, szombaton

Dátum:  június 9.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Orion mozi
Eerikinkatu 15, Helsinki

Csillagosok, katonák az Orion moziban, VI.10.

Jancsó Miklós Csillagosok, katonák (1967) c. filmje az Orion moziban június 10-én, szombaton

Jancsó Miklós Csillagosok, katonák (1967) című, magyar-szovjet koprodukcióban készült filmjét valójában soha nem mutatták be a Szovjetunióban. Az 1919-es szovjet polgárháborús harctér farkastörvényeit delejes erővel, mindennemű ideológiától mentesen bemutató filmet a Volga vidékének határtalan sztyeppéin forgatták.

A filmet az Orion moziban (Eerikinkatu 15, Helsinki) vetítik június 10-én, szombaton 17:00 órától.

A főszerepben: Madaras József, Molnár Tibor és Kozák András. A filmet finn felirattal vetítik.

Jegyek 6,50 euróért válthatók meg a helyszínen vagy a www.kavi.fi oldalon.

A Szegénylegények, a Csillagosok, katonák és a Csend és kiáltás egyfajta trilógiát képez Jancsó Miklós életművében. Mindhárom film a magyar történelem egy-egy borongós, önmagába záródó időszakát (1860, 1918, 1919) jeleníti meg, amikor az emberek – gyilkosok és áldozatok, katonák és földművesek, csalók és rászedettek – egy rideg logika rendszerében keringenek egymás körül.

A Csillagosok, katonák sivár világábrázolásából hiányzik minden, ami segítené a néző azonosulását bármelyik szereplővel. Az egymás elleni harcban a fehérek és a vörösök csupán sakkfigurák, akiket a történelem mozgat; soha nem térnek el a számukra kijelölt lépéstől. Ebben a merev, saját szabályai által determinált világban nincsenek mítoszok, sem hősiesség: a feszes uniformisban pompázó fehérek éppúgy a nagy játszma eszközei, mint a rongyos vörösök.

További információ: https://kavi.fi/fi/elokuva/203005-punaiset-ja-valkoiset