Csete Örs fotókiállítása

Csete Örs fotókiállítása: 1956-os arcok és sorsok – magyarok és finnek

Dátum:  október 26. - november 23.
Időpont: 17:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Csete Örs fotókiállítása

Csete Örs fotókiállítása: 1956-os arcok és sorsok – magyarok és finnek

Csete Örs előadást tart az 56-os forradalomról október 23-án, pénteken 17:30 órakor a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Intézetben. Ezután kerül sor fotókiállításának megnyitására 19:00 órakor. Az előadás finn tolmácsolással hangzik el. Mindenkit szeretettel várunk!

A fotókiállítás egy hónapig megtekinthető az intézetben: GALLERIA U (00100 Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.) 2015.10.26 – 11.23.

Az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulója jó alkalom rá, hogy felidézzük a finn–magyar kapcsolatok egyik szép fejezetét, amikor a finnek sokoldalú segítséget nyújtottak a magyaroknak.

Csete Örs fényképész a rendszerváltás után kezdte fényképezni az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózott, beszélgetésüket rögzítette. Majdnem kétszáz forradalmárról és halálraítélt személyről készített hang- és videó felvételeket. A mostani kiállítás révén 15 fegyveres és halálraítélt portréját mutatja be. Ezen kívül a kiállításon meg lehet ismerkedni 15 finn kortárs portréjával és történeteivel is. A kiállítás emlékezni kíván mindazokra, akik ebben a vészterhes időszakban aktívan kiálltak a magyar forradalom mellett Finnországban. A finn interjúk 2015 nyarán Richly Gábor segítségével jöttek létre. A kiállításon bemutatot anyag alapján 2016-ban, a forradalom emlékévében Csete és Richly kétnyelvű fotóalbumot fog megjelentetni.

Csete Örs a projektről:
„Két évtizede fotózom az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózok, beszélgetek velük és fotóalanyaim életútját is rögzítem. Munkám során kapcsolatba kerültem olyan külföldiekkel is, akik a saját országukban segítették a magyar forradalom illetve a menekültek ügyét.
2015 augusztusában Finnországban jártam, és olyan finn emberekről készítettem portrékat, akik 1956-ban szolidárisak voltak a magyarsággal. A fotózások alatt Richly Gábor történész közreműködésével sikerült egy-egy gesztust, történetet is felidéznünk a segítség, a barátság, a szolidaritás változatos formáiból. Volt, aki szimpátiatüntetést szervezett közülük, volt, aki a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtött pénzt, papírt vagy rongyot. Mások vért adtak, fáslit készítettek a sebesülteknek. Voltak, aki verset szavaltak, voltak, akik verset írtak. Még egy finn opera is született, amit a magyar forradalom ihletett.
Fotóimmal azok előtt a finn barátaink előtt is tisztelgek, akikhez nem jutottam el, ill. akik már nincsenek közöttünk.”

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

További információ: www.1956.hu