A Záborszky nővérek koncertje V. 5-én

Mosolygó május: a Záborszky nővérek és Marja Laiho koncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, V. 5. 18:00. Záborszky Katariina

Dátum:  május 4.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

A Záborszky nővérek koncertje V. 5-én

Mosolygó május: a Záborszky nővérek és Marja Laiho koncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, V. 5. 18:00.

Záborszky Katariina (hegedű), Anna (cselló) és Mária (szoprán), valamint Marja Laiho (zongora) ünnepi koncertet adnak a Kodály Emlékév és a közelgő anyák napja tiszteletére V. 5-én, pénteken 18:00 órai kezdettel a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10). Műsorukban többek között Kodály, Bartók, Mozart, Sibelius, Kaski és Brahms művei hangzanak el.

Anna, Katariina és Mária Finnországban élő neves magyar zenepedagógus család tagjai, kisgyermek koruk óta zenélnek.

Katariina hároméves korában kezdett zongorázni édesapja vezetésével, de hétéves korában megtetszett neki a hegedű, és ez lett a fő hangszere a Joensuu-i Konzervatóriumban Eduard Kotorov növendékeként. Zenei tanulmányait Karlsruhéban és Bécsben végezte, 2013-ban dicsérettel szerzett mesterdiplomát. 2014 óta hegedűtanár a Juvenalia zeneiskolában, ezen kívül szólistaként és kamarazenészként koncertezik Finnországban és külföldön egyaránt. 2017 áprilisában kimagasló eredménnyel nyerte meg a Budavári Önkormányzat Kadenciaversenyét: Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez is ő komponálta a legjobb kadenciát.

Anna hároméves korában kezdett csellózni édesapja, Záborszky István vezetésével, majd 1995-től a Joensuu-i Konzervatóriumban tanult. 2008 őszétől Martti Rousi csellóművész, professzor növendéke volt a Sibelius Akadémián, ahol 2013-ban kiváló eredménnyel szerzett csellóművészi diplomát. A 2012–13-as tanévben az Egyesült Államokban tanult Bion Tsang professzor vezetésével. A legismertebb finn művészeknél tanult kamarazenét, szólistaként és kamarazenészként számos koncertet ad.

Mária 16 éves korában kezdett klasszikus éneket tanulni a Joensuu-i Konzervatóriumban. Ezt megelőzően négyéves korától hegedült és aktívan szerepelt testvéreivel vonósnégyesükben. 2009-től Kuopioban járt énekórákra Seija Nylund vezetésével. 2014 augusztusában felvették a legendás zenepedagógus, Dorothy Irving mesterkurzusára Haminába, 2014 őszétől pedig Ritva-Liisa Korhonen operaénekes magántanítványa. Számos dalkoncertet adott, 2014-ben közös lemeze jelent meg a Joensuu-i Ortodox Férfikarral.

A pori származású Marja Laiho már gyermekkorában érdeklődött a zene iránt nővére, Tuula ösztönzésére. A Palmgren Konzervatóriumban kezdett zongorázni Lea Lennes növendékeként, később pedig a Sibelius Akadémián szerzett mesterdiplomát Juhani Lagerspetz vezetésével. Első önálló koncertjét 1999-ben adta a Sibelius Akadémia koncerttermében, azóta Finnország-szerte aktívan kamarazenél. Egy ősbemutató is fűződik a nevéhez: Maria Kuortti-Katrissal együtt elsőként adták elő Gustav Holsti Planéták két zongorára című művét.

A koncert ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.