A téli háború és Magyarország - kiállítás Helsinkiben

Dátum:  március 12. - december 30.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Finn Hadtörténeti Múzeum
Suomen sotamuseo, Helsinki, Liisankatu 1.

A téli háború és Magyarország - kiállítás Helsinkiben

Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkéntesei című időszaki kiállítás a Finn Hadtörténeti Múzeumban (Suomen sotamuseo, Helsinki, Liisankatu 1.) 2015.03.13–12.31.

Fotók, naplók, emléktárgyak, interjúk, dokumentumfilm, levéltári dokumentumok

Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború idején, “Dávid és Góliát harcában” az egész világ szimpátiával fordult Finnország felé, de csak kevés országból érkezett olyan mértékű segítség, mint Magyarországról: önkéntes zászlóalj, hadfelszerelés és humanitárius segély a Finn Vöröskereszt számára. A finnekről alkotott kép is jelentősen megváltozott Magyarországon a téli háború következtében, ettől kezdve példaként kezdték emlegetni a csodálatra méltó katonai teljesítményt nyújtó északi “testvérnépet”.

A zászlóalj első egységeként kb. 350 magyar önkéntes érkezett Finnországba, hogy fegyvert fogjon a megtámadott rokon nemzet védelmében. Bár a finn hadvezetés nem vetette hadba őket, így is nagyra értékelték a válogatott katonákból álló, kiválóan képzett egységet. A kiállítás nagy hangsúlyt fektet az egyéni emlékek, történetek bemutatására: egyrészt a magyarokéra, akik felkerekedtek egy távoli, ismeretlen ország védelmére, másrészt a finnekére, akik máig hálásan emlegetik az egykori délceg magyar legényeket és a magyar segítségnyújtást. A kiállítás látogatói megtudhatják, miért tartotta hasznosnak Finnország megsegítését a Teleki-kormány, kik is voltak ezek az önkéntesek, mi motiválta őket, hogyan sikerült eljutniuk Finnországba a háborúban álló Európán keresztül, milyen tapasztalatokat szereztek a távoli, északi országban, milyen emlékeket őriztek róla fél évszázad elteltével, és hogyan emlegetik őket a nemzetközi kiképzőtábort befogadó Lapua lakosai.

A kiállítás megismertet Osmo A. Wilkunának a rendszerváltást követően készített interjúival, dokumentumfilmjével, Vilisics Ferenc és Niina Ala-Fossi Lapuában gyűjtött “hétköznapi történeteivel”, lapuai szemtanúkról és helyszínekről készített fotóival. Az önkéntes zászlóalj kiküldésének politikai és társadalmi hátterét Richly Gábor tárta fel korabeli finn és magyar levéltári anyagok segítségével, e dokumentumokból is jónéhány bemutatásra kerül.

A téli háború lezárásának 75. évfordulója alkalmából nyíló időszaki kiállítás a Finn Hadtörténeti Múzeum és a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ együttműködésével valósult meg. A kiállítás kurátorai Riitta Blomgren, Lauri Haavisto és Richly Gábor.

A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Pyhälahti fotómúzeum, a Finn honvédség képarchívuma (SA-kuva), az Országos Széchényi Könyvtár, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Országos Levéltár, valamint a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Külön köszönet illeti a közreműködésért Frank Gabriellát és Juha Tynkkynent.

A Finn Hadtörténeti Múzeum nyitva tartása: kedd-csütörtök 11–17 óra, pántek-vasárnap 11–16 óra.

További információ: www.sotamuseo.fi