A Saul fia Oscar-díjas

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat

Dátum:  április 1.
Időpont: 21:00
Helyszín:  -
-

A Saul fia Oscar-díjas

Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat

Az elsőfilmes rendező holokausztdrámája a második magyar alkotás, amely elnyerte a filmszakma legrangosabb elismerését. A Saul fia világpremierje 2015 májusában volt a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol elnyerte a zsűri nagydíját, a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját, a francia Francois Chalais-díjat, és a hangmérnöki munkáért a Vulcan-díjat is. A bemutatót követően világszerte bemutatták, számos fesztiválon vetítették és díjazták.

A rendező-forgatókönyvíró már kisfilmjeivel is felhívta magára a figyelmet. A 2007-ben készült Türelem a Velencei Filmfesztiválon tartott nemzetközi premierjét követően több mint hatvan fesztiválon szerepelt, jelölték az Európai Filmakadémia 2008-as rövidfilm díjára is. Ezt követte a The Counterpart, majd két év múlva Az úr elköszön című alkotása. Nemes Jeles László Budapesten született, Párizsban járt egyetemre, majd New York-ban tanult filmkészítést, nagyjátékfilmjét pedig Magyarországon forgatta.

„Ha az ember csinál egy, úgymond holokausztfilmet, még egyáltalán nem esélyes sem Cannes-ban sem pedig máshol. Az számít igazán, ha valaki újat mond, ahol etika és esztétika együtt van. Esetünkben egy ember szintjén meséljük el ezt a történetet, nem máshogy. Ha úgy tetszik, nem isteni nézőpontból, ahogy szokták, ahogy egy „klasszikus” holokausztdrámát mesélnek el. Ez érdekelheti a világot.” Nemes Jeles László

A Saul fia (Son of Saul) 2016.március 4-től szerepel a finn mozik műsorán.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=I6MJZnDV27U