A Magyar Kultúra Hetei Forssában

Dátum:  március 10. - április 11.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Forssai Múzeum
Aulagalleria, Wahreninkatu 12, Forssa

A Magyar Kultúra Hetei Forssában

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ immár több mint egy évtizede minden év tavaszán más-más finn városban kezdeményezi a magyar kultúra bemutatását, helyi partnerekkel együttműködve. A programsorozat tartalma és volumene mindig az adott város igényeihez és aktivitásához igazodik, általában a magyar testvérváros is bekapcsolódik valamilyen formában. A márciusi időpont lehetővé teszi, hogy nemzeti ünnepünkről is az eseménysor részeként emlékezzünk meg, idén március 13-i ünnepi koncerttel. Az ünnepi beszédet B. Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója fogja tartani.

A Magyar Kultúra Hetei rendezvénysorozatra idén Forssában kerül sor. A kulturális események központi helyszíne a város pezsgő történelmi miliőjében található Wahren-központ, amely a környék jelentős kulturális centrumává nőtt. A hét egyik kiemelkedő eseménye, az ünnepi koncert Forssa Egyházközség gyülekezeti termében lesz. A magyar filmek vetítésére az Elävienkuvien Teatteriben kerül sor, ami Finnország legrégebbi 1906 óta működő mozija.

A rendezvénysorozat házigazdája Forssa város önkormányzata, együttműködő partnerek a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Magyarország Nagykövetsége, a Finn-Magyar Társaság, a Forssai Egyházköség és helyi kulturális szervezetek.

Program:

III.11–IV.12. Orosz István kiállítása a Forssai Múzeumban (Aulagalleria, Wahreninkatu 12.)

Orosz István festőművész, grafikus és rajzfilmrendező matematikai pontosságú képeiről vált ismertté, amelyek lehetetlenségeket, optikai illúziókat és anamorfózisokat ábrázolnak. Nem véletlen, hogy egyik tanára Rubik Ernő volt. Orosz István geometrikus alkotásait perspektívái és meghökkentő illúziói alapján a holland M. C. Escher művészetéhez is hasonlítják.
A kiállítás megnyitója III.10-én 17:00 órakor
Nyitva: kedd–péntek 10:00–16:00, szombat 10:00–14:00, vasárnap 12:00–16:00
A belépés ingyenes.

 

III.4–19. Balla András kiállítása a Forssai Főkönyvtár Vinkkeli termében (Wahreninkatu 4, II. emelet)

Balla András párhuzamosan tevékenykedik kertépítő mérnökként és fotóművészként, mindkét területen a legmagasabb szintű alkotás igényével. Hagyományos, százéves kamerákkal dolgozik, ezt a tudást tanítványainak is továbbadja. Esztergomban él, az Esztergomi Fotóklub vezetője és alapítója, munkássága meghatározó szerepet játszik a helyi művészeti és kulturális életben. Harmincöt éve vezeti az Esztergomi Fotóbiennálét, alapító-kitalálója az Esztergomi Művészek Céhének, kertépítészként és fotográfusként is számos nemzetközi és magyar díjat nyert.
Nyitva: hétfő–csütörtök 11:00–19:00, péntek 11:00–17:00, szombat 10:00–14:00
A belépés ingyenes.

 

III.6–15. Magyar Filmhét
A Magyar Kultúra Hetei keretében három magyar filmet mutatnak be Finnország legrégibb, 1906-ban épült filmszínházában, az Elävienkuvien Teatteriben (Keskuskatu 1.) :

White God (Fehér Isten, rendezte Mundruczó Kornél, 2014) III. 6–7. valamint III.10–12. 17:30, III.8. 18:30.
Mundruczó Kornél alkotása a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb film díját az Un Certain Regard kategóriában. A film Liliről és kutyájáról, Hagenről szól; Hagen vezetésével tör ki az üldözött, bántalmazott kutyák lázadása. Finn felirattal, 16 éven felülieknek.

Mefisto (rendezte Szabó István, 1981) III.13. és III.14. 15:00
Szabó István ezzel a filmjével lett világhírű és nyerte el az Oscar-díjat. Hendrik Höfgen, a tehetséges színész hátat fordít kommunista eszményeinek és barátainak, még feleségét és szeretőjét is elárulja a nácik hatalomra jutásakor karrierje érdekében. Finn felirattal, 16 éven felülieknek.

Obsitos - némafilm (rendezte Balogh Béla, 1917) III.15. 14:00
Ezt az alkotás a korabeli orosz és német mesterművekhez hasonlítható. A film egy fiatalember, Gyuri boldogtalan szerelmének története, amely a háború közepette békévé, a fiú halálakor csenddé változik. Zongorán kísér: Janne Kuusinen.
Jegyek: White God és Mefisto 9 €, tagok, diákok, gyermekek 7 €, Obsitos 15 €, tagok, diákok, gyermekek 12 €
További információ: http://www.forssasilentmovie.com/etusivu vagy http://www.elavienkuvienteatteri.fi/ohjelmisto

 

III.10. 18:00 Irodalmi est a Forssai Főkönyvtárban (Wahreninkatu 4., II. emelet)

A Magyarország, a közép-európai kultúra, a kortárs európai irodalom vagy általában az irodalom iránt érdeklődők számára kínál sok érdekességet a finnre fordított magyar irodalom: a posztmodern játékosság, komoly és elmélyült elmélkedés, az abszurd rövidpróza és a sokszínű költészet egyaránt megtalálható benne. Az olvasó az 1930-as évek Budapestjére utazhat bűnügyeket megoldani, végighajózhat a Dunán az őt becsapó író vezetésével, vagy szembenézhet a közelmúlt történelmének fájdalmas pontjaival: a koncentrációs táborokkal, a levert forradalmakkal, különböző korok diktatúráival. A magyar irodalmat Anna Tarvainen műfordító mutatja be, részleteket Mia Nuutila színésznő olvas fel.
A belépés ingyenes.

 

III.12. 18:30 Magyar idegenforgalmi est (Vanha Värjäri, Wahreninkatu 11 A)
A Vanha Värjäri étterem magyar menüt kínál, idegenvezető Nagy Dániel. A programhoz vacsorakupon tartozik, ára 27 €, előzetes árusítás: Vanha Värjäri, valamint a városi könyvtár információs pontja (Forssan kaupunginkirjaston neuvonta).

 

III.13. 18:00 Ünnepi koncert (Forssan seurakuntasali, Kartanonkatu 16.)

Bogányi Bernadette (fuvola), Hanna Kinnunen (fuvola), Satu Elijärvi (zongora)
A műsorban többek között Liszt ferenc, Dohnányi Ernő és Bartók Béla művei szerepelnek.
Jegyek: 15 €, a jegy tartalmazza a kávézás árát is 17 órától. Árusítás: a városi könyvtár információs pontja (Forssan kaupunginkirjaston neuvonta).

Ezenkívül a forssai iskolákban magyar ételeket főznek, a Vanha Värjäri étterem pedig III.9–13-ig magyar menüt kínál.
További információ: http://www.wahren-keskus.fi/?pageid=23&eventid=557