30 év legszebb magyar természetfotói

Dátum: 2021 november 18. - 2022 január 31.
Helyszín:  Magyar Kulturális Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki
null

A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége immár 30 éve minden évben meghirdeti „Az év természetfotósa” pályázatot, amely mára a térség legnagyobb természetfotós eseményévé vált. A pályaművek elkészítése komoly etikai elvárások szerint zajlik, az átláthatóság érdekében pedig a zsűrizést online közvetítik. A szigorú válogatási elveknek köszönhetően a magyar természetfotózás hatalmas fejlődésnek indult, és a magyar fotósok sikeresen szerepelnek a világ nagy pályázatain is.

A kiállításon látható fotók válogatás az elmúlt 30 év díjazott alkotásaiból, egyúttal jó áttekintést adnak a magyar természetfotózás fejlődésének legutóbbi három évtizedéről.

Kiállításmegnyitó november 18-án, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást Fáth Péter, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke nyitja meg.

Kérjük, jelezze előre részvételi szándékát november 17., szerdáig a hungarian.culture@unkarinkulttuuri.fi címen. A jelentkezéseket írásban visszaigazoljuk. A rendezvényt a finn kormány járványügyi előírásainak figyelembevételével szervezzük. Javasoljuk a maszk használatát.

A megnyitó előtt, 17 órától vetítik Mosonyi Szabolcs Vad Kunság – A Puszta rejtett élete c. természetfilmjét (2016, 52 perc, angol felirat) az Eurooppasaliban (Malminkatu 16, Helsinki) az Európai Filmhetek részeként. A részvétel ingyenes.

Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 10:00–18:00.

A természetfotózás nem könnyű műfaj. Nem csupán a természetet és a fotótechnikát kell magas szinten ismerni, egy-egy különleges természetfotó elkészítéséhez az is kell, hogy a fényviszonyok és az időjárási körülmények szintén kedvezzenek.

30 éve alakult a naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége. A szervezet olyan alkotókat tömörít, akik a természetfotózást magas színvonalon művelik, és eleget tesznek a szigorú etikai, szakmai elvárásoknak. Célkitűzéseik között szerepel a természet- és környezetvédelem elősegítése a fotóművészet eszközeivel, a társadalom szemlélet- és ízlésformálása. Az egyesület segíti tagjainak részvételét hazai és nemzetközi pályázatokon, valamint maga is szervez pályázatokat, jelentet meg kiadványokat.

A szövetség immár 30 éve minden évben meghirdeti „Az év természetfotósa” pályázatot, amely mára a térség legnagyobb természetfotós eseményévé vált. A pályaművek elkészítése komoly etikai elvárások szerint zajlik, az átláthatóság érdekében pedig a zsűrizést online közvetítik.

A szigorú válogatási elveknek köszönhetően a magyar természetfotózás hatalmas fejlődésnek indult, és a magyar fotósok sikeresen szerepelnek a világ nagy pályázatain is.

A kiállításon látható fotók válogatás az elmúlt 30 év díjazott alkotásaiból.

A szövetség által összeállított kiállítási anyag kiválogatása nem volt könnyű feladat, hiszen összesen mintegy százezer természetfotó állt ehhez rendelkezésre. A jelen kiállításon bemutatott fotók egy szubjektív válogatás képei, legtöbbjük Magyarországon vagy a Kárpát-medencében készült. Különlegesség, hogy ezen a tárlaton láthatók együtt először „Az év természetfotója” címet elnyert alkotások, amelyek egyúttal jó áttekintést adnak a magyar természetfotózás fejlődésének legutóbbi három évtizedéről is.

A képeken nincs feltüntetve, melyik kép hol és milyen díjat nyert el, mivel ezt a terjedelmi korlátok nem tették lehetővé. Kivétel Máté Bence két képe, amelyek a „világ legjobbja” minősítést kapták.

Azt reméljük, hogy a képek inspirációt adnak arra, hogy ellátogassanak Magyarországra, és arra is, hogy Önök is kimenjenek a természetbe, és rácsodálkozzanak arra, hogy milyen csodálatos élővilág vesz körül bennünket. Vigyenek magukkal fényképezőgépet, hiszen látják ezen a kiállításon, hogy ezeket érdemes megörökíteni. Ehhez szép fényeket és jó egészséget kívánok!

Fáth Péter, a Magyar Természefotósok Szövetségének elnöke

A szövetség honlapja: www.naturart.hu