Magyar film a R&A fesztiválon

Ujj Mészáros Károly első rendezése a Rakkautta ja Anarkiaa fesztiválon szeptemberben

Dátum:  szeptember 18. - szeptember 26.
Időpont: 17:45
Helyszín:  R&A – fesztivál
Kinopalatsi 9 (Kaisaniemenkatu 2.) Maxim 2 (Kluuvikatu 1.) Kinopalatsi 9 (Kaisaniemenkatu 2.) Kinopalatsi 9 (Kaisaniemenkatu 2.) Korjaamo Galleria (Töölönkatu 51 a-b)

Magyar film a R&A fesztiválon

Ujj Mészáros Károly első rendezése a Rakkautta ja Anarkiaa fesztiválon szeptemberben

A fesztiválon bemutatják Ujj Mészéros Károly első egész estés játékfilmjét, a Liza, a rókatündért, s ebből az alkalomból a rendező is Helsinkibe látogat. Az alkotás az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb magyar filmje, mely egy sosem létezett, mesebeli Budapesten játszódik az 1970-es években. A japán, szürrealisztikus és finnugor melankóliát ötvöző romantikus vígjáték egyszerre naív és ötletekkel teli. A rendezőre bevallottan hatást gyakorolt Aki Kaurismäki munkássága – például vélhetően ennek is köszönhető, hogy a japán mellett van egy finn szál is a filmben, hiszen az egyik főszereplő a finn western zenék egyetlen rajongója az országban. A 2015. februárjában bemutatott film már számos díjat nyert, közönségsiker és a kritikusok elismerését is kivívta.

”Amikor ez a film játszódik, akkor voltam gyerek, és elmondhatom, hogy semmit sem vártunk jobban a rendszerváltás környékén, mint a kapitalizmust. Aztán olyan ártatlansággal cuppantunk rá a kapitalizmusra, mint ahogy Liza a Mekk Burgerre. Annak idején például nagyon vicces volt az „eredeti amerikai pilótadzseki”, ami egy filléres vacak volt, de rengetegen megvették a teleshopon keresztül, mert elhitték, hogy az tényleg egy értékes ruhadarab. Történelmi távlatból szemlélve a korunk elé tartott görbe tükrön talán könnyebben tudunk nevetni.” Ujj Mészáros Károly

Az idei R&A –fesztivál (IX.17–27.) bérleteit és katalógusait IX.4-én, az egyes vetítésekre szóló jegyeket IX.10-én kezdik árusítani.

Vetítési időpontok:

IX. 18. 20:45 Kinopalatsi 9 (Kaisaniemenkatu 2.), rendező jelen lesz a vetítésen
IX. 19. 20:45 Maxim 2 (Kluuvikatu 1.), rendező jelen lesz a vetítésen
IX. 22. 13:45 Kinopalatsi 9 (Kaisaniemenkatu 2.)
IX. 23. 15:45 Kinopalatsi 9 (Kaisaniemenkatu 2.)
IX. 26. 20:45 Korjaamo Galleria (Töölönkatu 51 a-b)

További információ http://hiff.fi/