Lotta Wennäkoski ünnepi koncertje

Dátum:  február 8.
Időpont: 17:00
Helyszín:  G18 bálterem
Yrjönkatu 18, Helsinki

Lotta Wennäkoski ünnepi koncertje

ZENG – Ünnepi koncert Lotta Wennäkoski zeneszerző 50. születésnapjára a G18 bálteremben, II.8.

Az Avanti! Kamarazenekar koncerttel ünnepli a fontos magyar zenei kötelékekkel rendelkező Lotta Wennäkoski zeneszerző 50. születésnapját február 8-án, szombaton 19:00-tól a G18 bálteremben (Yrjönkatu 18, 00120 Helsinki). A koncerten a zeneszerző kamaraművei hangzanak el, valamint magyar népzene maga, Wennäkoski előadásában. Vezényel: Hárs József karmester, a Finn Rádió Szinfonikus Zenekarának szólókürtöse.

Műsor:

I stället för vingar (2014–16)
Hele (2018)
Kuule II (2007)
Zeng (2018–19)
magyar népdalok

A koncertről készült rádiófelvételt február 13-án sugározza az YLE.

Jegyek 30 €-tól válthatók az Avanti! honlapján: https://www.lippu.fi/artist/avanti/

Lotta Wennäkoski életére már zeneszerzői munkássága előtt nagy hatást tett a magyar népzene. 19 évesen, éppen a rendszerváltás évében töltött egy évet ösztöndíjjal Budapesten, a Bartók Béla Konzervatóriumban, ahol Lenkei Gabriella vezetésével folytatta hegedű tanszakos tanulmányait, és a Kodály-módszer szerint tanulta a szolfézst, vagyis a zeneelméletet. A legmeghatározóbb zenei élménye azonban a magyar népzene maradt, tanára nem volt más, mint Sebő Ferenc.

Finnországba visszatérve Lotta Wennäkoski magyar népdalok iránti szeretete megmaradt: utcazenélt, számos magyar népdalt dolgozott fel különféle hangszerekre, és a népdalok személyes ismerete és szeretete őrizte meg magyar nyelvtudását is. Lotta Wennäkoski a mai napig kitűnően beszél magyarul. A magyar zeneszerzők közül Ligeti, Kurtág és természetesen Bartók munkássága áll a szívéhez legközelebb.