Két magyar művészeti projekttel indul október 1-én a 9. Downtown Contemporary Arts Festival

A Belvárosi Kortárs Művészeti Fesztivál (D-CAF) Egyiptom legjelentősebb nemzetközi multidiszciplináris kortárs művészeti fesztiválja, amely minden évben három héten át zajlik Kairó belvárosának több helyszínén. A D-CAF egy független kezdeményezés, amely Egyiptom, az arab világ és a világ más részeinek élvonalbeli művészeinek úttörő munkáit mutatja be a zene, a színház, a tánc, a képzőművészet, az irodalom és a filmművészet területén. Amellett, hogy a D-CAF a belvárosi kulturális terekkel és színházakkal működik együtt, új utakat is bejár, hiszen egyedülálló módon nem hagyományos helyszíneket, hanem például történelmi épületeket, üzlethelyiségeket, sikátorokat és háztetőket használ fel előadások, rendezvények és művészeti installációk helyszínéül. Mindezt pedig azzal a céllal teszi, hogy a közönség és az előadók új módon kapcsolódjanak a városhoz.

A D-CAF számos helyi szereplő mellett együttműködik kulturális tanácsokkal, nagykövetségekkel és alapítványokkal, úgy mint a Brit Tanácsosi Hivatal, Francia Intézet, Goethe Intézet, Pro Helvetia, Osztrák Kulturális Fórum, Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Kairó, valamint az Egyesült Államok, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Kanada, Ausztrália, Írország stb. nagykövetségei is.

NYX

Forrás:D-CAF

Forrás:D-CAF

A NYX egy Marcell Andristyák / Kiégő Izzók által életre hívott izgalmas, többprojektes interaktív audiovizuális installáció.

A NYX egy több projektoros interaktív installáció, amely egy hátborzongató utazásra invitálja a közönséget egy ködös erdő mélyére. Ezen az utazáson az ember az éjszaka birodalmában a fény keresésének részese lesz. A nézők valóságos jelenléte fényes eseményeket indít el a virtuális térben, ahol az utat lények és tárgyak különös keveréke szegélyezi.

A NYX vetített tartalma egy valós időben megjelenített erdő, ahol a "belső közönség" a térben mozogva interakcióba léphet az erdő teremtményeivel és növényeivel. A látogatók mozgása a virtuális világban fényforrásként jelenik meg. Bármit is érint meg a látogató fénye, az világítani kezd.

A Marcell Andristyák médiatervező és animátor által tervezett NYX egy izgalmas, érzékszervi merülés egy magával ragadó stimulációban. A több projektoros interaktív installáció a magyar Kiégő Izzók lenyűgöző portfóliójának legújabb darabja, amely videomapping és panoráma vetítések, élő előadások, zenei videók, rövidfilmek és önálló videoinstallációk formájában valósul meg.

 

A NYX hivatalos megnyitójára október 16-án 18 órakor kerül sor a Victoria Rooftop House-ban. A megnyitót követően az előadás a fesztivál végéig, egészen október 22-ig megtekinthető lesz a közönség számára.

 How to disappear completely

Forrás: D-CAF

Forrás: D-CAF

A Hogyan tűnjünk el teljesen (HTDC) projekt arról szól, hogy elmosódnak a határok a fiktív elbeszélés és a tényleges környezetünk, a valóságunk megértése között.

Képzelj el egy fiktív regényt, amely a város egy bizonyos részéről szól, de olvasás helyett epizódszerűen hallgathatod meg, miközben ugyanazokon a helyszíneken sétálsz keresztül, amelyekről a történet szól. A Hogyan tűnjünk el teljesen egy kiegészített hangos elbeszélés. Ez egy olyan kiterjesztett valóság játék, amely kizárólag hangot használ, hogy a nyilvános térben történő mozgáson keresztül meséljen el egy történetet. Hangos útikalauzként működik, ahol a narratív rész egy fiktív történet, amelyet részről részre indítanak el a városi tér különböző helyszíneinek elérésével és újbóli felkeresésével a földrajzi helymeghatározás és egy megfelelő okostelefon-alkalmazás segítségével.

A MeetLab egy budapesti székhelyű stúdió, amely művészeti és technológiai kutatásokra összpontosít. A MeetLab célja, hogy interdiszciplináris projekteken keresztül megtalálja a szintézist a MŰVÉSZET és a TECH között, és új kategóriákat találjon ki magunk számára, amelyek a körülöttünk lévő, folyamatosan változó világ valós, kortárs szemléletén alapulnak.

A produkciót Tóth Bálint és Iványos Ambrus készítette. Tóth Bálint budapesti építész a művészeti tervezés mellett különböző volumenű köztéri installációkat fejleszt. Iványos Ambrus budapesti író és független színházi/filmes, aki több mint egy tucat független színházi projektben működött közre íróként és dramaturgként Európa-szerte.

A HTDC megnyitójára október 17-én 19 órakor kerül sor a kairói Magyar Kulturális Központban, a Liszt Intézetben. Nagy örömünkre szolgál, hogy az applikáció nemcsak a fesztivál ideje alatt, hanem október 22-e után is elérhető lesz a kairói közönség számára.