Boldog Áldozati Ünnepet kívánunk

Forrás: freepik.com

Forrás: freepik.com

Az Eid al-Adha, vagyis az „Áldozati Ünnep” az egyik legfontosabb ünnep a muszlim világban, mely a muszlim holdnaptár utolsó hónapjának,a Dhu al-Hijjah-nak a 10. napjára esik. Az ünnepséget annak emlékére tartják, hogy Ábrahám kész lett volna feláldozni a saját fiát, Izmaelt (Ishmael) Isten (Allah) parancsának engedelmeskedve. Mindazonáltal, mielőtt Ábrahám feláldozta volna a fiát, egy hang a mennyekből megállította őt és Isten egy bárányt adott neki, hogy inkább azt vágja áldozatként. Ennek a közbelépésnek a megemlékezésére az ünnep első napja folyamán állatokat ölnek le és a húsát szétosztják. Az áldozatot bemutató család kapja az egy harmadot, a második harmadot rokonoknak és barátoknak adják, míg a harmadik harmadot a szegények és a nélkülözők kapják.

Edward William Lane így ír az Eid al-Adháról Egyiptomban:

„Dhu al-Hijjah (az év utolsó hónapja) 10. napján kezdődik a Nagy Ünnepség, az „Eid al-Kabír”, amely… három vagy négy napig is eltart… Minden ember felveszi a legjobb ruháját, vagy új öltönyt vesz, bár az új ruha inkább jellemző a Kis Ünnepségre [Eid al-Fitr]. Az első napon nem sokkal napfelkelte után kerül sor a közös imádkozásra, ahogy a másik ünnepnél is; valamint az emberek ekkor is ellátogatnak és gratulálnak egymásnak, valamint megajándékozzák a szolgálókat és másokat (bár általában kisebb értékben). Az áldozat bemutatására az első nap folyamán kerül sor, mely megegyezik a zarándokok áldozati napjával. Ez előírt kötelesség mindenki számára, aki megengedheti magának. Ezt a napot megelőzően, számos juhnyájat és szarvasmarhát visznek a nagyvárosba, hogy áldozati állatként eladják őket. Egy másik szokás az ünnepek alatt a sírok meglátogatása… Ezen a későbbi ünnepen szokás továbbá, hogy mindenki, akinek módjában áll, elkészíti a „fetteh” nevű ételt, mely többnyire főtt birkahúsból, esetleg más állat húsából (az áldozati állatéból) készül, melyet apró darabokra vágnak, tört kenyérre helyeznek, majd meglocsolják a hús főzőlevével, ezután ecettel, kevés vajban megpirított fokhagymával és borssal ízesítik."

/Lane, Edward William: An Account of the Manners and Customs of the Modern Egyptians, The American University in Cairo Press, 2012., p487./