Tóth Viktor Tercett Koncert Alexandriában a 13. Kairói Jazz Fesztiválon

Dátum:  november 2.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Jesuit Cultural Center
298 Port Said St, CLEOPATRA، Sidi Gaber, Alexandria Governorate

Tóth Viktor Tercett Koncert Alexandriában a 13. Kairói Jazz Fesztiválon

A Kairói Jazz Fesztivál (Cairo Jazz Festival - CFJ) Egyiptom legjelentősebb könnyűzenei eseménye, amely minden évben egy héten keresztül zajlik Kairóban és idén Alexandriában is. Az idei évben a magyar jazz élet kiemelkedő alakja: Tóth Viktor és az általa vezetett tercett két koncertet ad, két különböző helyszínen, Kairóban és Alexandriában.

null

2009-ben Amro Salah zongorista, zeneszerző és producer alapította a Kairói Jazz Fesztivált (CJF), amelyet a jazz ünneplésének szenvedélye vezérelt. Amro Salah felfogása szerint a jazz globális jelenséggé vált és hatással van az emberiségre, mivel sokkal inkább emberi élmény, mint zenei stílus.

A CJF célja, hogy a jazz széles körben elterjedjen, és ne csak, mint zenei műfaj, hanem mint gondolat és élettapasztalat is több emberhez eljusson. A fesztivál nagy hangsúlyt fektet a minőségi zene megjelenítésére és a mai napig sikerült megőriznie a világ legjobb jazzének bemutatásával kapcsolatos hírnevét.

A Fesztivál ugyan Kairó város nevét viseli, de az idei évben elhagyva a város határait több fellépést és workshopot szerveznek a CJF égisze alatt Alexandriába, a Jezsuita Kulturális Központban is.

Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. 2010-ben a jazz személyiségének választották, 2014-ben, majd 2015-ben újra, az év altszaxofonosának választották meg Magyarországon. Ezen kívül játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez és természetesen mindig új zenei utakat keres.

A Tóth Viktor Tercett  a kairói Liszt Intézet és a CJF szervezésében először november 2-án 19.00 órakor Alexandriában a Jezsuita Kulturális Központban lép fel.