Kairó Chicagban, 1893

Dátum:  november 21.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Institut Français d'Archéologie Orientale és online
37 El-Shaikh Ali Youssef, Cairo

A kairói Francia Régészeti Intézettel (Institut Français d'Archéologie Orientale) együttműködve a kairói Liszt Intézet előadást szervez Ormos István részvételével, hogy bemutassa a Kairó Chicagóban című 2021-ben megjelent könyvét.

Ormos István arabista és sémi filológus, érdeklődési körébe tartozik az arab filológia, az arab orvoslás története, az etióp tanulmányok, a magyarság korai történetének arab forrásai, valamint az orientalisztika története. Az utóbbi években Max Herz pasa (1856-1919) életének kutatásával és az egyiptomi arab-iszlám és kopt műemlékek megőrzésével kapcsolatos munkásságával foglalkozott. Herzről szóló kétkötetes monográfiáját a kairói Francia Régészeti Intézet 2009-ben adta ki: Max Herz (1856–1919): His Life and Activities. Ez a mű Herz Miksa magyar építész életét és tevékenységét dolgozza föl messzemenően támaszkodva levéltári dokumentumokra.

Absztrakt

A Kairói utca (Cairo Street) c. projektet az Amerika felfedezésének 400. évfordulója alkalmából 1893-ban Chicagóban rendezett világkiállításon Herz Miksa tervezte, ill. felügyelte az összeállítását is a helyszínen. Az utca egyrészt tisztán tudományos installáció, egy antropológiai mű, másrészt a chicagói világkiállítás (1893) legnépszerűbb szórakozóhelyévé vált, ahol "az emberek megvadultak az izgalomtól". Távolról sem egy valós utca másolata volt, hanem hiteles építészeti elemek olyan módon összeállított együttese, hogy az arab-iszlám metropolisz, az Ezeregyéjszaka városa hangulatát idézte meg. Hatását nagyban fokozta a helyi kairói lakosok jelenléte, akik - némelyikük tevével, szamárral, majommal, sőt még kígyókkal is - kereskedtek. A Kairói utcai hastánc fellépése óriási felháborodást keltett: sokan erkölcstelenségnek tartották, és azonnali felfüggesztését követelték, mások viszont fontos tudományos és etnológiai értékkel bíró előadásnak tekintették. Vegül soha nem függesztették fel - és az emberek özönlöttek, hogy megnézzék.

A világkiállításokról rengeteget írtak már, de ez a monográfia újszerű megközelítést képvisel, mivel egyetlen projektet, a Kirói utcát veti alá részletes elemzésnek, különös hangsúlyt fektetve annak a vásár egészének kontextusában való értelmezésére. Mi volt a nagy felháborodás oka a hastánc mögött? Mi motiválta ezt? E kérdések megválaszolása érdekében ez a monográfia megkísérel egy komplex, sokrétű értelmezést kínálni a korabeli társadalom kontextusában.

Az előadásra november 21-én, vasárnap 18.00 órakor kerül sor és a szabad helyek függvényében nyitott minden érdeklődő számára. Az eseményre a kairói Francia Régészeti Intézet konferenciatermében kerül sor, valamint online a Zoom alkalmazáson keresztül az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Az előadás nyelve angol.