Balassi füzetek 4. - Mesélj nekem!

A Balassi-füzetek sorozatának Mesélj nekem! című kötete a magyar népmesék világát hozza közel a külhoni magyar gyerekekhez. A népmesék régies szövegét egy kicsit egyszerűsítve igyekeztünk érdekes olvasmánnyá tenni. Azt reméljük, hogy játékos szövegértési gyakorlatainkat is hasznosnak találják majd.

A Kecskeméti rajzfilmstúdióban készült Magyar népmesék rajzfilmsorozat méltán népszerű a diaszpórában élő gyerekek körében ma is, ezért döntöttünk úgy, hogy a sorozat részeihez kapcsolódó tananyagot készítünk. A filmek világa is megelevenedik kötetünkben az ismerős illusztrációk formájában, így egészítve ki az olvasott mese élményét. A tanulás ezzel élvezetesebbé, sokoldalúbbá és hatékonyabbá válik.

Tudjuk, hogy a külhoni szülők és pedagógusok feladatai olyan sokfélék és annyira egyediek minden egyes hétvégi magyar iskolában, hogy nem kínálhatunk számukra kész megoldásokat. Csupán annyit tehetünk, hogy minden eszközzel igyekszünk támogatni munkájukat. Ők azok, akik vállalják kultúránk átadásának feladatát.

Az ő kezükben van a következő generációk sorsa, mert – Kodály Zoltánt idézve – „kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának”.