Vendégoktatók a Magyar Kultúráért programsorozat májusi kiemelt programjai

Változatos programokkal készülnek a májusra a vendégoktatói hálózat tanárai. Pekingben a magyar jazzélet jelentős alkotóival találkozhattak az érdeklődők, Ljubljanában és Bakuban pedig a magyar film szerelmeseit várják a szervezők.

A „Vendégoktatók a Magyar Kultúráért” programsorozat részeként májusban változatos programokkal jelentkeznek a külföldi egyetemeken dolgozó magyar vendégtanárok.

2021. május 7-én Pekingben – a Pekingi Magyar Kulturális Intézettel közösen szervezett – Kis magyar jazztörténet elnevezésű programon a magyar jazzélet alkotóival és felvételeikkel ismerkedhetett meg a közönség, amelyet koncert követett. Az esemény házigazdája Buslig Szonja, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet vezetője, valamint az esemény helyszínéül szolgáló Qishi Changpian Jazzklub tulajdonosa, Wu Yiming, ismert jazzszakértő volt. A programsorozat következő eseményére október 15-én kerül sor.

A maribori lektor és a Ljubljanai Magyar Kulturális Intézet 2021. május 12-én a Regénytől a filmig címmel tartott online pódiumbeszélgetést dr. Rudaš Jutka, a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanszékvezetője és Muhi Klára dramaturg, forgatókönyvíró részvételével, az irodalmi művek filmre adaptálásáról.

 

Fotó: Bakos György

Fotó: Bakos György

A korábbi évek hagyományát követve, idén negyedik alkalommal rendezik meg Bakuban a magyar filmeket bemutató programot. A bakui magyar vendégoktató és a helyi magyar nagykövetség közös szervezésében megvalósuló program keretében április és május között öt magyar filmet - Az állampolgár, Örök tél, Lajkó, cigány az űrben, Tiszta szívvel, Kincsem - mutatnak be angol felirattal.