Vendégoktatók a Magyar Kultúráért programsorozat kiemelt programjai

A külföldi egyetemeken oktató magyar lektorok és vendégtanárok számos sokszínű és lebilincselő programmal várták az érdeklődőket az új tanév kezdetén.

Észtországban szeptember 28-án megkezdődött a Magyar Filmklub Tartuban elnevezésű eseménysorozat, ahol a magyar filmek iránt érdeklődők öt héten keresztül a Tartu Elektriteater moziban tekinthetik meg többek között a Kincsem, a Foglyok és az Eldorádó című filmeket. Az esemény a tartui magyar lektor - aki 2020-ban Tartu városától megkapta az év rendezvényszervezője díjat - és a tallinni Liszt Intézet közreműködésével valósul meg. A válogatásban a magyar filmművészet keresztmetszete tárul a nézők elé, a filmekben a hétköznapi emberek sorsán keresztül kaphatunk kulcsot a magyar történelem megértéséhez.

null

2021. szeptember 10-én és 11-én Moldovában Bălțiben és Kisinyovban a Népművészek Műhelye Klubban, illetve a kisinyovi Magyar Nagykövetségen László Ottília bútorfestő népművész és Kovács J. Attila csizmadia mester tartott előadást. A bemutatókat népművészeti kiállítás is színesítette, valamint mindkét városban bőrdíszműves és a bútorfestő foglalkozásokkal is várták a látogatókat.

null

Október 3-19. között rendezik meg Delhiben a "Tudós zarándok" elnevezésű Kőrösi Csoma Sándor kiállítást az Indira Gandhi National Centre for the Arts kiállítótermében a magyar lektor és a Liszt Intézet szervezésesében. A bemutató a Magyar Tudományos Akadémia "Székely vándor a lámák között" budapesti kiállításának az átdolgozott, Indiában megvalósítandó változata lesz. Delhit követően a tárlat október 19-29. között Kalkuttába, az Ázsiai Társasághoz kerül.