Vendégoktatói konferencia a Külgazdasági és Külügyminisztériumban

35 országból érkeztek a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyar vendégoktatói az augusztus 25-26. között zajló szakmai konferenciára, amely a magyar mint idegen nyelv és a hungarológia külföldi oktatásának aktuális kérdéseivel foglalkozik. 

A KKM éves vendégoktatói konferenciáján tartott üdvözlő beszédében Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte a magyar vendégoktatói hálózat megerősítésének és bővítésének a jelentőségét. A vendégoktatói helyek számának és a programokra fordított források növelésével a minisztérium a magyarul beszélő és Magyarországot jól ismerő leendő szakemberek számát kívánja gyarapítani, akik hozzájárulnak hazánk széles körű megismertetéséhez.

A kormány a KKM kezdeményezésére 2017 óta 24 fővel bővítette a külföldi egyetemeken tanító vendégoktatók számát. A 2021-ben lezárult folyamatnak köszönhetően a magyar oktatók mára 61 egyetemen mintegy 5000 diákot ismertetnek meg a magyar nyelv és kultúra szépségeivel. Azzal, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium újabb vendégoktatói pozíciókat hoz létre, azt bizonyítja, hogy tenni kíván a jelenlegi kedvezőtlen világméretű irányzatok, a kevésbé gyakran tanított nyelvek visszaszorulása ellen – hangsúlyozta Schőberl Márton.

A külföldi egyetemeken magyart oktató tanárok számára szervezett konferencián a magyar mint idegen nyelv és hungarológia szakmai kérdéseinek megvitatása mellett a magyaroktatás egyetemen belüli helyzetének megerősítéséről, közép-európai kontextusba helyezéséről és a külföldi magyar kulturális intézetekkel való együttműködés lehetőségeiről esett szó a meghívott magyar és külföldi vendégek részvételével. A magyar kulturális diplomácia képviselői, a vendégoktatók, a hazai és külföldi egyetemi szakemberek olyan aktuális gyakorlati kérdésekre is igyekeztek válaszokat találni, mint a hallgatótoborzás vagy a digitális nyelvoktatás lehetőségének bővítése.