Vakrandi egy könyvvel

Február 14. nem csak a szerelmesek ünnepe, hanem a Könyvajándékozás Nemzetközi Napja is. A bécsi Collegium Hungaricumban első ízben megrendezett programmal egyúttal az intézet könyvtárának újranyitását is ünnepelte.

null

A bécsi Collegium Hungaricum február közepén új kezdeményezésként indította útjára Vakrandi egy könyvvel / Blind Date mit einem Buch elnevezésű programját. Az esemény apropóját az adta, hogy a szerelmesek ünnepe és a Könyvajándékozás Nemzetközi Napja egybeesik. Az intézet könyvtára is február közepén nyithatta ki újra kapuit a pandémia utáni kényszerű bezártság után. A kétnapos könyvajándékozási akcióban „zsákbamacska” könyvek várták a bécsi Collegium Hungaricumba látogatókat. Közel kétszáz, magyar és német nyelvű gyerekkönyvet, művészeti albumot, katalógust, útikönyvet, klasszikus és kortárs irodalmi műveket rejtettek a csomagolások, melyek az intézet könyvtárában két példányban szerepeltek. A kiadványok borítóján színes cetlik szerepeltek, rajtuk az adott mű legfontosabb ismérvei: műfaja, a kiadás éve és egy-egy szó, esetleg mondat a tartalomról. A helyzet tehát olyan volt, mint egy igazi vakrandi: a látogató leírás alapján választott, pár információ alapján döntötte el, illik-e hozzá az adott mű.

A Könyvajándékozás Nemzetközi Napját 2012 óta ünneplik világszerte. Az akció célja, hogy növelje a gyermekek hozzáférési lehetőségét a könyvekhez, és ezáltal is erősítse érdeklődésüket irántuk.