Újraindult a magyar kulturális élet Hollandiában

Szeptemberben számos hollandiai film- és zenei fesztiválon szerepelnek magyar művészek, a Nyelvek Európai Napján pedig a magyar nyelvvel ismerkedhetnek az érdeklődők. 

A szeptember eleji Leiden Rövidfilm Fesztiválon két magyar rövidfilmet láthatott a hollandiai közönség, szeptember 10-19. között a vlissingeni „Film by the Sea” filmfesztiválon pedig három magyar alkotást mutatnak be. A Természetes fény c. film bemutatóján a rendező, Nagy Dénes is részt vesz.

A Hága melletti voorburgi Huygens-negyed minden év szeptemberének második hétvégéjén háromnapos komolyzenei fesztiválnak ad otthont. A Huygens-fesztiválon idén, a Visegrádi Csoport magyar elnökségéhez is kapcsolódva Hollandia és a visegrádi országok fiatal tehetségeinek koncertjén Magyarországról Hegyi Domonkos zongorajátékát hallhatja a közönség, illetve fellép a hollandiai magyar zenészekből álló Quintet M és a magyar származású holland zongorista, Tóth Valentina. Ugyanezen a hétvégén Amszterdamban a Pál Hermann Ensemble magyar triót hallhatják a hollandiai zenerajongók.

Pál Hermann Ensemble

Pál Hermann Ensemble

Szeptember 22-én, a Nyelvek Európai Napján több száz érdeklődő találkozhat a kevésbé ismert európai nyelvekkel. Az uniós országok közös rendezvényének magyar szekciójában egy középiskolásoknak szervezett szeminárium és egy nyelvi randi is szerepel.