Szijjártó Péter Isztambulban megnyitotta az első magyar-török futballtörténeti kiállítást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg a Testvérek a zöld gyepen – együtt, egymással szemben című tárlatot az isztambuli Magyar Kulturális Intézetben. Az isztambuli Magyar Kulturális Intézet, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében megvalósult kiállítás a XX. század elejétől mutatja be a török futball felemelkedésében szerepet vállaló magyar sportolók és edzők munkásságát.

null

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Baghdad Amreyev, a Türk Tanács főtitkára, Adnan Polat, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke valamint Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatójának jelenlétében nyitotta meg a Törökországban egyedülálló kiállítást. A megnyitón Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar-török együttműködés fontos területe a sport, amelynek identitásképző ereje felbecsülhetetlen. Szíjjártó Péter külön köszöntötte a napokban 80. születésnapját ünneplő Mészöly Kálmánt, aki a 1980-as években a török nemzeti válogatottat is irányította. A miniszteri beszédet követően Adnan Polat, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Galatasaray klub egykori vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországon is jól ismert Gül Baba alapította a 15. században azt a Galatasaray Líceumot, amelyből később a Galatasaray Futball Klub is kinőtt. Szabó Lajos kurátor, a Sportmúzeum igazgatója a Törökországban jeles karriert befutó magyar játékosok és szakemberek munkásságának jelentőségét hangsúlyozta. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kiállítás megnyitóján

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kiállítás megnyitóján

A tárlat az 1930-as évektől kezdődően Törökországban tevékenykedő magyar edzők és futballisták történetének feldolgozásán túl betekintést ad a két ország klubjainak és nemzeti válogatottjainak legendás mérkőzéseibe is. A főként relikviákból és korabeli újságokból álló kiállítást olyan ritkaságszámba menő tárgyak is színesítik, mint az első világháború során megsérült török katonák kezelésére rendezett osztrák-magyar futballmérkőzés kupája, vagy a Fenerbahçe Klub múzeuma által felajánlott három bajnoki kupa, melyeket magyar edzőkkel nyert az isztambuli egyesület. A kiállításon emellett megtekinthető, sőt ki is próbálható az immár több, mint 110 országban nemzeti szövetséggel bíró magyar találmány, a Teqball. 

A magyar és török szakemberek együttműködésével létrejött tárlat augusztus végéig látogatható az isztambuli Magyar Kulturális Intézetben, majd a tervek szerint Ankarában, Izmirben, majd Budapesten is bemutatkozik a helyi közönségnek.