Kolodko Mihály Nobel-miniszobra Stockholmban

A Budapesten alkotó ungvári gerillaművész, Kolodko Mihály elhelyezte első skandináviai miniszobrát a stockholmi Nobelgatanon, a magyar nagykövetség épületének kerítésén.

Stockholmban, a tudós nevét viselő utcában, a nagykövetség szomszédságában van Nobel park és immár miniatűr Nobel-szobor is. Kolodko Mihály szoboralkotása nem csak a svéd tudós szellemi örökségét, az emberiség javának szolgálatát ünnepli, hanem valamennyi Nobel-díjast, köztük azokat is, akikre különösen büszkék vagyunk, a magyar származású, vagy hazánkhoz köthető kitüntetetteket.

A szoborprojekt a magyar-svéd diplomáciai kapcsolatok felvételének 100., illetve a Nobel-díjak kiosztásának 120. évfordulójához kapcsolódóan a magyar nagykövetség kezdeményezésére, a nagykövetség és a művész együttműködésében valósult meg.

Kolodko Mihály miniszobrait sok művészetkedvelő keresi fel többek között Ungváron, Budapesten, Münchenben, Rijekában vagy Princetonban, és most már Stockholmban is. A Nobel-miniszobor játékra hívja a fiatal és idősebb stockholmiakat és a városba látogatókat egyaránt, és újabb szerethető látványossággal gazdagítja a stockholmi útikalauzokat.