Ruben Brandt, a gyűjtő alkotójának kiállítása Németországban

Berlin után Stuttgartban is megtekinthető az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar filmsikere, a Ruben Brandt, a gyűjtő alkotójának kiállítása. Milorad Krstić német közönség előtti bemutatkozása a magyar kulturális intézetek közti együttműködés eredménye.

Berlin után a Baden-Württemberg fővárosában működő magyar kulturális intézetben is rendhagyó módon, előre felvett köszöntőkkel és az alkotásokból összeállított zenés montázsként mutatták be Milorad Krstić munkáiból rendezett kiállítást. Míg a berlini Collegium Hungaricum kiállítótermében 2020-ban bemutatott tárlatot homlokzati vetítések és mozitermi filmbemutatók kísérték, addig Stuttgartban a koronavírus elleni védekezés szabályaihoz alkalmazkodva online is bejárhatóvá tették az intézetben megrendezett tárlatot. A kiállításhoz kapcsolódó filmbemutatót az intézet a járványhelyzet miatt későbbre halasztotta, de a szervezők bíznak benne, hogy a vetítésre még az idei évben sor kerülhet.

null

A kiállítás, amelynek Kurdy Fehér János a kurátora, Krstić filmjének képeit és legfrissebb munkáit mutatja be. Festményeihez hasonlóan filmjeiben is tetten érhető a kevert technikák, rejtett utalásrendszerek, különböző motívumváltozatok használata. Egész estés animációs filmje, "Ruben Brandt, a gyűjtő" a locarnói világpremier után számos nemzetközi fesztiválon szerepelt.

Milorad Krstić 1952-ben született Dornberkben, a mai Szlovénia területén. Újvidéken folytatott egyetemi tanulmányai után 1989-ben Magyarországra települt, azóta Budapesten él és alkot.