Rendhagyó módon ünneplik külföldön a Magyar Kultúra Napját

A zenei programok sorát a bukaresti Magyar Kulturális Intézetből online közvetített Bács Lajos emlékkoncert nyitotta január 19-én, amelynek különleges jelentőséget adott, hogy most első alkalommal üdvözölte román kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napját. Bogdan Gheorghiu az intézet Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kiemelte, hogy „a néhai karmester jelképes alakja a román-magyar kulturális kapcsolatoknak és összekötő kapocs a magyar kultúra és a román kultúra napja között”.

Berlinben virtuális szintekkel bővül a Collegium Hungaricum épülete – ma nyílik az intézet valós terei alapján tervezett, saját fejlesztésű virtuális kiállítótere Galambos Eszter Test (Álom)térben című tárlatával. A kiállítást a virtuális térben megtekintő vendég a műtárgyakra kattintva nagy méretben, közelről, részletekbe menően is megtekintheti a műveket. Korniss Péter Kossuth-díjas magyar fotóművész Időfolyam című kiállításának virtuális túrája a moszkvai magyar kulturális intézet online elérhető galériájában tekinthető meg.

Korniss Péter - Az aluljáróban, 2014, 73x110 cm, giclée print

Korniss Péter - Az aluljáróban, 2014, 73x110 cm, giclée print

A tárlat mellett a berlini Collegium Hungaricum épületére vetítik ki az UMZE Ensemble 2020-ban rögzített koncertjét. Szombaton, a koncert évfordulóján a teljes felvétel digitálisan is elérhető lesz az intézet Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán. A bécsi Collegium Hungaricum Ifjú virtuózok című sorozatának keretében fiatal magyar zenészek – Cseh Enikő és Sarnyai Dalma – mutatkoznak be az intézet Youtube-csatornáján.

Stuttgartban Érdi Tamás zongoraművész koncertjét, Szöulban a Himnusz koreai változatát osztják meg közösségi oldalaikon az intézetek, míg a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyét a budapesti Művészetek Palotájából szinte az összes kulturális intézet és nagykövetség közzéteszi közösségi média oldalain.

A kiállítások közül elsőként a Magyar Kárpitművészek Egyesületének Fény a természetben, avagy a lélek napfényes tájai a kárpitművészetben című kiállítása nyílik a tallinni Magyar Kulturális Intézet galériájában. A gazdag anyag Róma, Zágráb, Bukarest, Szófia, Baku és Helsinki után érkezik az észt fővárosba.

Állókép Galambos Eszter - A fák között című videójából

Állókép Galambos Eszter - A fák között című videójából

Pozsonyban Lehár Ferenc zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából A komáromi operettkirály című emlékkiállítás virtuális változatát mutatják be. New Yorkban Csizik Balázs, fiatal magyar fotóművész Synesthesia című online tárlatát nyitják meg, amely a new york-i Magyar Kulturális Intézet online fotóművészeti kiállítássorozatának sorozatának része.

A filmes kínálatot gazdagítják a moszkvai, a brüsszeli és a londoni kulturális intézetek tavalyi programjairól – köztük a Londonban zajlott Bartók flashmob-ról – készített kisfilmek. Prágában a 40 éve Oscar díjjal kitüntetett Rófusz Ferenc animációs kisfilmjeit vetítik a Magyar Kulturális Intézet Facebook oldalán.

Az isztambuli Magyar Kulturális Intézetben Erdal Şalikoğlu, Cultura Hungarica-díjas műfordítóval készített beszélgetés kerül terítékre. A beszélgetés témája Fekete István ifjúsági regényeinek (Csí, Tüskevár, Kele) frissen megjelent fordítása. A sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet a Székely Mikó Tanoda története című kiadványát mutatja be. A dokumentumértékű fotókat és az iskola történetének legjelentősebb mozzanatait felvillantó kötetben a tanoda diákjai vallottak arról, hogy az iskola – a trianoni szétszakítás ellenére – hogyan erősítette a „Mikós Szellemmel" a nemzeti és az összetartozás tudatát generációkon át.

A római Magyar Kulturális Intézetnek otthont adó Falconieri-palota ünnepi kivilágítása

A római Magyar Kulturális Intézetnek otthont adó Falconieri-palota ünnepi kivilágítása

Rómában az intézetnek otthont adó Falconieri-palota kap ünnepi díszkivilágítást a Magyar Kultúra Napján. Pekingben híres magyar írók (Kertész Imre, Szerb Antal, Molnár Ferenc, Örkény István, Rejtő Jenő, Efraim Kishon) életét és kínaiul megjelent műveiket ismerhetik meg az intézet előtt elsétáló érdeklődők az intézet kirakataiba helyezett tableteken és monitorokon. A szófiai Magyar Kulturális Intézet fiatal tervezőgrafikusok pályaműveit teszi közzé Facebook-oldalán.

A digitális programok körét színesíti a ljubljanai Magyar Kulturális Intézet felvétele, amelyen Alojz Svete, a Szlovén Nemzeti Színház színésze Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versét szavalja magyar és szlovén nyelven.