Nagy sikerrel zárult a Hova tűntek a hóemberek? című kreatív pályázat Erdélyben

Online díjátadó kisfilmben tették közzé annak a kreatív pályázatnak az eredményét, melyet a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet és a Vadon Közhasznú Egyesület hirdetett meg. Az erdélyi óvodásoktól és kisiskolásoktól beérkezett közel 500 alkotás arra keresett választ, hogy Hova tűntek a hóemberek?

Tél elején, a Hóemberek Világnapján (január 18.) hirdette meg kreatív pályázatát a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet a Vadon Közhasznú Egyesülettel partnerségben. A pályázatra óvodások és általános iskolások rajzait, festményeit, kézimunkáit és tavalyi hóemberekről készült fotóit várták a szervezők. „A pályázat egyszerre szerette volna beindítani a gyermekek kreativitását, az általuk nagyon kedvelt figura személyén, a Hóemberen keresztül. Ugyanakkor azon is szerette volna elgondolkodtatni a gyermekeket, hogy mi történhetett a természetben, ha ilyen sokáig nem hull a hó.” – hangsúlyozta a díjátadó kisfilmben Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

A pályázatra közel ötszáz, legkülönfélébb technikákkal készült alkotás – kép, installáció, sőt applikáció is - érkezett Erdély teljes területéről. A négytagú zsűri (Ferencz Boglárka grafikus, Pál Wendel rajzfilmtervező, Szebeni Zsuzsanna, a Magyar Kulturális Intézet vezetője és Bencze Csilla-Ágota, az intézet munkatársa) három kategóriában 15 pályamunkát választott a legjobbak közé a rajz üzenete, kreativitása, újszerűsége, a művészi kivitelezése és a környezetvédelmi tematikának való megfelelés szempontjai alapján. A díjazottak között 1000 euró értékű kreatív eszköz- és anyagvásárlási utalványt osztottak ki a szervezők.

És hogy hova tűntek a hóemberek? A gyerekek alkotásaiból kiindulva, íme, néhány lehetséges válasz: téli sportot űznek vagy társasjátékoznak, elköltöztek az Északi-Sarkra vagy éppen kókuszpálmák alatt hűsölve nyaralnak, hóbuliba mentek, esetleg elvitte őket a COVID vagy megette őket a Hódínó!

A fődíjat az óvodások közül a sepsiszentgyörgyi Deák Dóra Tímea öt éves óvodás nyerte, míg a 10 éves szilágynagyfalui Pop Csenge Natália az általános iskolások korosztályában vitte el a pálmát. Az intézet a beérkezett pályamunkákból online galériát hoz létre, ami hamarosan elérhető lesz az intézet honlapján.