Nagy sikerrel folytatódik a Cziffra György-emlékév

Az elmúlt hónapokban is számos külföldi helyszínen emlékeztünk meg a száz éve született Cziffra Györgyről. Balázs János zongoraművész Rómában, Passauban, Forliban és Senlis-ban is teltházas koncertet adott a Magyar Örökség- és Liszt Ferenc-díjas, világszerte ismert zenész tiszteletére. 

Az emlékév keretében Balázs János számos olyan külföldi helyszínen ad koncertet, ahol annak idején Cziffra György is meghódította a közönséget.

2021. június 24–én, a római Falconieri-palota Liszt-termében tartott nagy sikerű eseményen Liszt-darabokból és átiratokból kapott ízelítőt a zeneértő olasz közönség. Balázs János ezt követően július 4-én Passauban, az „Europäische Wochen” művészeti fesztiválon két egymás utáni koncerten kápráztatta el a hallgatóságot zongorajátékával, előadásával méltón képviselve hazánkat a komoly zenei hagyományokkal bíró rendezvényen.

null

Augusztus 23-án, a művész az évről évre megrendezésre kerülő, rangos Emilia Romagna Festival keretein belül adott hangversenyt. Nagy sikert arattak Strauss-átiratai is, amelyekben a leghíresebb Strauss-zenedarabokat válogatta össze – ezek egyúttal Cziffra György legkedvesebb és legtöbbet előadott művei is voltak.

Szeptember 24-én került sor a franciaországi megemlékezések nyitókoncertjére a senlis-i Saint–Frambourg kápolnában, amelynek különlegessége, hogy Cziffra György 1975-ben, a francia kulturális miniszter felajánlása nyomán megvásárolta az épületet. Később itt hívta életre a fiatal művészek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtó, máig működő Cziffra Alapítványt. A szeptember 24-i hangverseny műsora Bachtól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációiig vonultatott fel átiratokat, bemutatva azt a tradíciót, melyben az előadóművész az alkotó társává válik.

Az év további részében még tíz ország 11 városában fognak megemlékezni Cziffra Györgyről. A külföldi programok előkészítésében és lebonyolításában a magyar külképviseletek és külföldi magyar kulturális intézetek is közreműködnek.