Március 18-án nyílik a magyar szervezésű New Visegrad Photography kiállítás Bécsben

Az öt ország összefogásából született New Visegrad Photography utazó kiállítás Bécsben mutatja be a régió legtehetségesebb fiatal fotóművészeit. A bécsi Collegium Hungaricumban nyíló tárlat különlegessége, hogy az idáig csak online elérhető kiállítást a valóságban is megtekintheti az osztrák közönség. 

A New Visegrad Photography a Visegrádi Csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és – a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztésének szándékával – Szerbia legnevesebb művészeti intézményeinek bevonásával jött létre, és a régió kiemelkedő frissdiplomás fotóművészeit ismerteti meg a nemzetközi közönséggel. A kiállítás szervezője az idén 25 éves EDGE Communications művészeti ügynökség, szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Art Photo Budapest, Közép– és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. A program fő támogatója a Nemzetközi Visegrádi Alap, a vándorkiállítás szervezőpartnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A kiállítás-sorozaton az öt ország kilenc felsőoktatási intézményének 24 fiatal fotósa mutatkozik be, Magyarországot a MOME mellett a Kaposvári Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseli 10 művész alkotásaival.

A kiállítás arra törekszik, hogy a válogatásban a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai mellett kibontakozzanak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való, speciálisan közép-európainak tekinthető gondolkodásmód meghatározó jegyei. Kudász Gábor Arion, fotóművész, a MOME egyetemi docense, a kiállítás kurátora szerint „annak megfogalmazására teszünk kísérletet, hogy a nemzetközi hatásoknak minden korábbinál jobban kitett fiatal művészgeneráció számára mit jelent a közép-kelet-európaiság, ... mert érezzük, hogy a birodalmak ütközőjére ültetett kulturális hagyomány és közös terhet cipelő történetünk jellegzetes visszatérő témákban felismerhető, eredeti karaktert kölcsönöznek művészetünknek”.

Fotó: Bánhegyesy Antal

Fotó: Bánhegyesy Antal

A kiállításon szereplő alkotók ugyan nemrégiben végeztek, de többen közülük már jelentős szakmai sikereket tudhatnak maguk mögött. Fotóikat olyan elismert nemzetközi művészeti platformok is publikálták, mint a LensCulture, a Contemporary Lynx vagy a Fotograf Magazine, a New Visegrad Photography válogatásában szereplő fotósorozatáért Bánhegyesy Antal 2019-ben elnyerte a Capa-nagydíjat, Weronika Perłowska pedig a Contemporary Lynx díját, és munkáját a lengyel Vogue magazin is bemutatta.
„Szinte unalomig hivatkozunk a visegrádi régióból a világba szóratott alkotókra, akik az elmúlt évszázadban saját képükre formálták a fotográfia történetét: helyettük ezúttal nézzünk végre azokra, akik a következő száz évet fogják formálni!” – emeli ki a kiállítás lényegét Kudász Gábor Arion. 

A tárlatot korábban virtuális formában Belgrádban, Prágában, Rómában és Pozsonyban láthatták az érdeklődők. Bécs után Brüsszelben, Varsóban és Berlinben is bemutatják a magyar kulturális intézetek. A hazai érdeklődők Debrecenben láthatják majd az anyagot, ahol 2021 nyarán, a magyar V4 elnökséghez kapcsolódóan utcai kirakatkiállítás formájában kerül a közönség elé.

NEW VISEGRAD PHOTOGRAPHY

A programban közreműködő intézmények:
Academy of Arts, Architecture and Design in Prague (CZ), Academy of Fine Arts and Design in Bratislava (SK), Budapesti Metropolitan Egyetem (HU), Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague (CZ), Kaposvári Egyetem (HU), Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (HU), University of Arts in Belgrade (SRB), University of Arts Poznań (PL), University of Novi Sad (SRB)

Kiállított művészek:
A FEHÉR Vera (HU), ALBERT Anna (HU), BAKSA Gábor (HU), BALOGH Viktória (HU), BÁNHEGYESY Antal (HU), Leontína BERKOVÁ (SK), BYLAK Krisztina (HU), ÉRDI Róbert (HU), Zuzana FEDOROVÁ (CZ), Lenka GLISNÍKOVÁ (CZ), Edyta JABŁOŃSKA (PL), Michał JASZKOWSKI (PL), Mina JEVREMOVIĆ (SRB), Lea KÁLAZI (SK), Milica KNEŽEVIĆ (SRB), Ľuboš KOTLÁR (SK), Tomasz KOWALCZYK (PL), Dragan KURUCIĆ (SRB), Weronika PERŁOWSKA (PL), Andrea STANIŠIĆ (SRB), SZÉKELY György (HU), SZTREHALET Oxána (HU), TÓTH Gabriella (HU), Václav TVARŮŽKA (CZ)

Szervező: EDGE Communications
Kurátor: KUDÁSZ Gábor Arion
Szakmai vezető: LÖBL Krisztina
Arculatterv: ILLÉS Hajnalka