Magyar Tudomány Ünnepe a külképviseleteken

A Magyar Tudományos Akadémia 2020-ban már 17. alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) rendezvénysorozatot. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezúttal is részt vett az országos, határon túli és külföldi programsorozatban, melynek mottója: „Jövőformáló tudomány”. 2020-ban a CoVID-19 járvány kiemelt téma volt, a rendezvények többsége az online térben valósult meg.

A programsorozatot az október 17-én Tokióban megrendezett „Innovatív Magyarország” című program nyitotta meg, két előadással. Tokióban további programok is kapcsolódtak a Magyar Tudomány Ünnepéhez, így a „Tesszaláció a 3x3x3-as kockán”, Új matematika a Rubik-kocka mögött”, és egy online tudományos előadás is, a Science Agora tudománynépszerűsítő rendezvényen.

 

Tokió - Innovatív Magyarország

Tokió - Innovatív Magyarország

Tel-Avivban „Az élettudományok és a digitális egészségügy jövője a koronavírus utáni világban” címmel webináriumot szerveztek, melyen nagyvállalati szakértők (pl. Allianz, Porsche) és több befektető is részt vett. A stuttgarti magyar kulturális intézetben online tudományos előadást tartottak a fenntartható műemlékvédelemről, Almatiban Vígh Zoltán, a Jedlik Ányos Klaszter ügyvezetője „Tiszta energia, tiszta mobilitás: politika, szabályozás és üzleti modellek” címmel tartott online előadást. Bakuban („Digitális Magyarország”) online szakmai konferenciát rendeztek előadásokkal, és egy, a Nemzeti Múzeumban zajló virtuális túrával.

November elejétől Sao Pauloban közösségi média kampány zajlott, melynek keretében a magyar tudomány kiemelkedő vívmányait népszerűsítették, kvízjátékokat szerveztek és a résztvevők között magyar termékekből álló ajándékcsomagot sorsoltak ki.

Prágában bemutatták Evžen Gál: Utak és portrék - a modern magyar irodalom cseh kontextusban című irodalomtörténeti kötetét, Ljubljanában a Magyar Kulturális Intézet ismertető videót készített a Rubik-kocka jövőformáló szerepéről, aktualitásáról és eredetéről.

Oslóban webinárium keretében mutatták be a ZalaZone járműipari tesztpályát. Berlinben a „Magyar lézerkutatási szimpózium – Az ELI-ALPS Lézer Kutatóintézet bemutatása” címmel online rendezvényt szerveztek, melyen előadóként részt vett Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Dr. Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese. Münchenben Smart City Konferenciára került sor bajor-magyar testvérvárosok részére, melynek középpontjában az okos városok, okos megoldások, a közlekedés, valamint a COVID-járványhoz kapcsolódó megoldások álltak. Kolozsvárott már nyolcadik alkalommal rendezték meg (ezúttal online formában) a Magyar-Román Üzleti Fórumot, melynek fő témája a digitalizáció volt.

Szöulban három alkalommal szerveztek a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó programot, melyek keretében diákok ismerkedhettek meg Magyarország kulturális értékeivel és tudományos eredményeivel.

Szófiában a kulturális intézet 2020. november elejétől 2021. január végéig Francsics László asztrofotós képeiből rendezett kiállítást, az Intézet galériájának utcafrontján.

Az online formában történő megjelenés ugyanakkor új lehetőségeket nyitott a szélesebb közönség elérésére, melynek köszönhetően a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat eseményei idén is sikerrel zajlottak.