Magyar régészeti és műemlékvédelmi projektek külföldön

Októberben a libanoni és a moldovai magyar nagykövetség régészeti előadást illetve fórumot szervezett, amelyen bemutatták a helyben kutató magyar szakemberek legújabb eredményeit. 

A magyar-libanoni régészeti együttműködés kiemelt eleme a magyar állami támogatással megvalósuló templomrekonstrukciós projekt. A projekt során eddig 33 templomot renováltak Libanonban, az idén pedig további 30, többségében középkori templom felújítása indul meg. A kezdeményezés eredményeiről a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatója, Vágner Zsolt projektvezető tartott 2021. október 19-én előadást a Kasliki Szentlélek Egyetemen, illetve online a Libanoni Egyetemen.

Előadás a Kisinyovi Történelmi Múzeumban

Előadás a Kisinyovi Történelmi Múzeumban

2021. október 23-án a Kisinyovi Történelmi Múzeumban könyvbemutatóval egybekötött nemzetközi szakmai régész fórumot rendezett a magyar nagykövetség, amelyen moldovai, romániai és magyarországi régészek előadásai hangzottak el. A Moldovai Köztársaság területén és Ukrajna szomszédos régióiban - vagyis a régészeti források által is egyre inkább igazolt egykori Etelköz nyugati szegletében - jelentős leletek kerültek elő az elmúlt három évtizedben. A kutatásban a 2008-as év hozott markáns fordulatot, amikor moldovai régészek egy magyar jellegű leletekben kiemelkedően gazdag 9. századi temetőről adtak hírt. A szlobodzejai lelőhely feltárása óta felgyorsultak a kutatások, amelybe romániai és ukrajnai szakemberek is bekapcsolódtak. A munkálatok eredményeiről szóló tanulmánykötetet a nemzetközi szerzőgárda Türk Attila régész vezetésével mutatta be.