Magyar készítésű Stradivarit kapott a fiatal magyar hegedűvirtuóz

2021. július 16-án az ifjú magyar hegedűvirtuóz, Téglás Botond az olaszországi Cremona város magyar származású hegedűkészítőjétől, Stefano Coniatól vehette át élete első felnőtt mesterhegedűjét, melyet Antonio Stradivari 1715-ben készített hangszere inspirált. 

Téglás Botond sikereit a 2020-as MOL tehetségprogram keretében azzal ismerték el, hogy első négy-negyedes, felnőtt hegedűjét a hegedűkészítés fellegvárában, az észak-olaszországi Cremonában készíti el és ajándékozza neki a város egyedüli magyar származású hegedűkészítője, Stefano Conia. Az újdonsült hangszer alapja Antonio Stradivari 1715-ben gyártott történelmi hegedűje. Az ifjú hegedűtehetség hangszerét 2021. július 16-án vehette át hangszerét Cremonában, az ünnepségen Magyarország Főkonzulátusának képviselője is részt vett. 

 Stefano Conia hegedűkészítő mester, Téglás Botond ifjú hegedűművész, Dr. Szabó Orsolya Katalin konzul

Stefano Conia hegedűkészítő mester, Téglás Botond ifjú hegedűművész, Dr. Szabó Orsolya Katalin konzul

Az UNESCO világörökségi listán szereplő, világhírű cremonai hegedűkészítés mesterségét az 1960-as években sajátította el Stefano Conia (született Kónya István), akinek évtizedek alatt tökéletesre csiszolt szaktudását fia, ifj. Stefano Conia viszi tovább családi vállalkozás keretében.

Stefano Conia saját gyártású hangszere, amelyet Antonio Stradivari 1715-ben készített hegedűje inspirált
(fotó: Nicola Arrigoni)

Stefano Conia saját gyártású hangszere, amelyet Antonio Stradivari 1715-ben készített hegedűje inspirált (fotó: Nicola Arrigoni)

Téglás Botond páratlan hegedűtehetségként került a magyar és nemzetközi köztudatba, számtalan hazai és külföldi fellépésen bizonyította már a hallgatóság számára, hogy 11 éves kora ellenére megállja a helyét a világ legnevesebb komolyzenei színpadjain is.

A Conia műhelyben készült hangszert Téglás Botond a nyilvánosság előtt legközelebb a New York-i Carnegie Hallban szólaltathatja meg, ahol a Golden Classical Music Awards nemzetközi hegedűverseny döntős versenyzőjeként képviseli majd Magyarországot.