Magyar hősöket bemutató kiállítás nyílt Törökországban

A magyar honvédek életét és a krími háborúban való szerepvállalását bemutató kiállítás nyílt Kars városában. A török-magyar bajtársiasságnak és összefogásnak emléket állító tárlatot Tilki Attila képviselő, az Országgyűlés Magyar-Török Baráti Tagozatának elnöke és Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg 2021. május 27-én. 

Schőberl Márton helyettes államtitkár a Kaukázusi Frontok Múzeumában látható új állandó kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy „a 19. század derekán, amikor a magyar forradalom és a szabadságharc katonai kudarccal végződött, az Oszmán Birodalom nyújtott elsőként menedéket a magyar emigránsoknak, így Guyon Richárdnak és Kmety Györgynek, vagyis Hursid és Iszmail pasának, akik a krími háború során Erzurumnál és Karsnál is együtt küzdöttek török bajtársaikkal.”

Portrék a falon: Guyon Richárd, Kmety György

Portrék a falon: Guyon Richárd, Kmety György

Magyarország Törökországot stratégiai partnerének tekinti, a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai folyamatosan fejlődnek. „A kulturális kapcsolatok erősödését jelzi az is, hogy, Rodostó, Izmit, Kütahya és Osmaniye után immár az ötödik állandó magyar kiállítást nyitjuk meg Törökország területén. Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdünk egy 2024-ben esedékes török-magyar kulturális évadról, mely tovább erősíti majd a két ország egyébként is szoros kötelékeit.” – hangsúlyozta Schőberl Márton.

Guyon Richárd tábornoki attilája

Guyon Richárd tábornoki attilája

2019-ben született diplomáciai megállapodás arról, hogy a felek állandó kiállítást nyitnak Kars városában, emléket állítva az Oszmán Birodalomban szolgált magyar katonáknak. A kiállításon a magyar hősöket és történetüket ábrázoló arcképcsarnok mellett a török közönség most első alkalommal láthatja az 1848-as honvéd csákót, Kmety György díszkardját és Guyon Richárd atillájának másolatát, valamint a kars-i erőd korabeli modelljét. Az 1848-49-es szabadságharc és a törökországi emigrációba kényszerülő magyarok élettörténete mellett a látogatók megismerkedhetnek az 1853-1856-os krími háború főbb eseményeivel is, így a 1855. szeptember 29-i kars-i fő ütközet 3D-s látványképével.

Szalagátvágás az állandó kiállítás megnyitóján

Szalagátvágás az állandó kiállítás megnyitóján

A törökül, angolul és magyarul megtekinthető tárlat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal partnerségben, az isztambuli Magyar Kulturális Intézet és az ankarai Magyar Nagykövetség szervezésében valósult meg.