Magyar Film Napja

A magyar kulturális intézetek és külképviseletek a Nemzeti Filmintézettel és a Filmarchívummal együttműködésben online és ültetett nézős filmvetítésekkel, előadásokkal és magyar filmeket népszerűsítő digitális útikalauzzal készülnek a Magyar Film Napjára. Kortárs és klasszikus magyar filmekkel emlékeznek Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára és a közelmúltban elhunyt Törőcsik Marira is.

A vajdasági Magyarkanizsán Gárdos Péter: Hajnali láz (2014) című alkotásának bemutatójával indul a Belgrádi Collegium Hungaricum által szervezett magyar filmeket bemutató programsorozat, melyet az év folyamán még további hét magyar filmművészeti remekmű követ. A helyi közönség 2021-ben Orosz Dénes: Seveled (2019), Szász Attila: Apró mesék (2019), Dargay Attila: Vuk, Gárdos Éva: Budapest Noir (2017), Tóth Barnabás: Akik maradtak (2019), Sopsits Árpád: A martfűi rém (2016) és Goda Krisztina: BÚÉK (2018) című alkotását tekinthetik meg. Szófia első filmszínházában, az Odeon Moziban Bacsó Péter: Tanú (1969) című filmjét vetítik.  

Gárdos Éva: Budapest Noir

Gárdos Éva: Budapest Noir

A finn főváros magyar kulturális intézetének online filmklubjában a közönség által kiválasztott filmmel, Bergendy Péter: Trezor (2018) című alkotásával ünneplik a magyar film születésének 120. évfordulóját, de Londonban és Csíkszeredában is Bergendy Péter történelmi thrillerét vetítik. Tallinban Bacsó Péter: Te rongyos élet (1983), Kairóban Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból (2015), Szöulban Szabó István: Mephisto (1981), Varsóban, Csíkszeredában és Torontóban Lengyel Balázs: Lajkó - Cigány az űrben (2018) című filmjét láthatja online a helyi közönség. Bogotában és Quitoban április 30. és május 5. között mini filmfesztivállall ünneplik a magyar film születését: Bacsó Péter: A tanú (1969), Török Ferenc: Moszkva tér (2001), Dargay Attila: Vuk (1981), Mészáros Márta: Ők ketten (1977) és Szabó István: Zárójelentés (2020) című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. Csíkszeredában és Hágában Tóth Barnabás: Akik maradtak (2019) című alkotását, Mexikóvárosban Koltai Róbert: Sose halunk meg (1992) című filmjét, Stockholmban Makk Károly: Szerelem (1970) című alkotását, Szingapúrban Herendi Gábor: Kincsem (2017) című filmművészeti remekét tekinthetik meg az érdeklődők, szintén online. Rigában Fábri Zoltán: Ötödik pecsét (1976) című filmjével, Dublinban a Pál utcai fiúk (1969) vetítésével ünnepel a külképviselet. Washingtonban április 30. és május 7. között a magyar filmművészet legfrissebb és legkiválóbb alkotásait mutatják be az amerikai közönségnek: Szabó István: Zárójelentését (2020), Orosz Dénes: Seveledét (2019) és a Bagota Béla: Valan – Az angyalok völgye (2019) című filmjét.

Herendi Gábor: Kincsem

Herendi Gábor: Kincsem

Rómában online animációs minifesztivállal készülnek a magyar film születésének 120. évfordulójára. A Nemzeti Filmintézettel és Filmarchívummal együttműködésben létrehozott műsor a legkiválóbb magyar rendezők műveiből nyújt válogatást az 1960-as évek elejétől a ’80-as évek végéig. 2021. április 30-án este 8 órától a Nepp József: Szenvedély és Öt perc gyilkosság című filmjét, Kovásznai György: Átváltozások, A napló, és Körúti esték című filmjét, Dargay Attila: Rendhagyó történetek, Macskássy Gyula – Várnai György: A rács, Reisenbüchler Sándor: az 1812-es év, Jankovics Marcell: Sisyphus, Szoboszlay Péter: Hé, te!, Jankovics Marcell: Küzdők, Rofusz Ferenc: A légy és Orosz István: Vigyázat! Lépcső! című filmeket nézhetik meg mindazok, akik „jegyet váltottak” a Cinema Accademia d’Ungheria in Roma virtuális mozitermébe.

São Paulóban Dr. Kóbori Saroltával, a Sao Pauló-i Egyetem korábbi magyar lektorával és Dr. Urbán Bálinttal, az ELTE Portugál Tanszékének oktatójával és a Cearái Állami Egyetem korábbi magyar lektorával szerveznek portugál nyelvű előadást. A kortárs magyar és brazil kultúra, valamint a magyar filmművészet kapcsolódási pontjairól szóló virtuális beszélgetés május 1-én, a főkonzulátus YouTube csatornáján lesz elérhető. Oroszországban a magyar film történetét bemutató digitális útikalauzt tesz közzé a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet április 30-án, a legnépszerűbb orosz kulturális portálon, az Arzamas-on. Az MVM Magyar Villamosművek Zrt. támogatásával megvalósult, 40 kockából álló útikalauz Kertész Mihály: A tolonc című 1911-es nagyjátékfilmjétől kezdve Nagy Dénes: Természetes fény című idei díjnyertes alkotásáig mutatja be a magyar filmművészet legkiemelkedőbb alkotásait.

A Collegium Hungaricum Berlin a legendás Balázs Béla Stúdió (BBS) filmjeiből rendez négy részes vetítéssorozatot a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma frissen felújított, digitalizált anyagából, az NFI támogatásával. Az április 30-i virtuális nyitó rendezvényen, amelyen a BBS első két évtizedének néhány jelentős dokumentumfilmje kerül műsorra, Linn Löffler filmes szakértő, a Berlinale Shorts programkoordinátora mond bevezetőt.

Részlet Kovásznai György Átváltozások című filmjéből (Forrás: NFI)

Részlet Kovásznai György Átváltozások című filmjéből (Forrás: NFI)

A közelmúltban elhunyt Törőcsik Mari emlékére tartanak vetítéseket Pozsonyban és Koppenhágában is. Ráduly György, a Nemzeti Filmarchívum igazgatójának videója vezeti fel Fábry Zoltán: Édes Anna (1958) című alkotását a szlovák fővárosban, Koppenhágában Fábry Zoltán: Körhinta (1955) című filmjének vetítésével emlékeznek a művésznőre. Prágában születésének századik évfordulója alkalmából Jancsó Miklós: Szegénylegények (1965) című alkotását mutatják be, a magyar kulturális intézet által készített cseh felirattal.