Magyar fotográfusnők a fókuszban

Kárász Judit: Kávészemek cukorral, 1931 Los Angeles County Museum of Art, Gift of Louis Stern Digital Image © 2019 Museum Associates / LACMA / Licensed by Art Resoure, NY

Kárász Judit: Kávészemek cukorral, 1931 Los Angeles County Museum of Art, Gift of Louis Stern Digital Image © 2019 Museum Associates / LACMA / Licensed by Art Resoure, NY

Kilenc magyar fotográfusnő szerepel a washingtoni National Gallery of Art úttörő jelentőségű kiállításán.

A ’The New Woman Behind the Camera’ az 1920-as és 1950-es évek között alkotó női fotóművészeket állítja fókuszba. A National Gallery of Artban megvalósuló kiállítás október 31-én nyitja meg kapuit az amerikai fővárosban és egészen jövő év január 30-ig látogatható. A magyar fotográfusok alkotásainak kiemelése érdekében a New York-i Liszt Intézet rövidfilmet forgatott és interjút készített a kurátorokkal.

"A magyar nők jelentős mértékben hozzájárultak a művészi modern fotográfia fejlődéséhez. A fotográfiának gazdag története van Magyarországon, és a nőknek a műtermi munkáktól a modern művészeti és társadalmi dokumentációig fontos szerepük volt abban, hogy a fényképezés elterjedjen a modern korban". – mondja Andrea Nelson, a kiállítás kurátora a magyar női művészek szerepéről. A teljes interjút a New York-i Liszt Intézet honlapján olvashatják.

A tárlaton bemutatott magyar fotográfusok: Máté Olga, Barna Anna, Rogi (Rosa Klein) André, Kati Horna, Besnyő Éva. Kálmán Kata, Aczél Márta, Ergy Landau és Kárász Judit.

A kiállítás idén elősként július 2. és október 3. között a New York-i Metropolitan Múzeumban volt látogatható. A tárlatról a New York-i Liszt Intézet által forgatott rövidfilmben a nézőt Mia Fineman, a Met fotográfiai gyűjteményének kurátora kalauzolja a múzeum galériáiban, melyben a magyar női fotósok különleges látásmódjáról és a kiállított művekről is szó esik.