Magyar-észt fotókiállítás nyílt Siófokon

„Kis államok a történelem sodrában” címmel nyílt meg augusztus 11-én Siófokon - az észtországi Pärnu testvérvárosában - a tallinni magyar kulturális intézet által készített fotókiállítás. 

A magyar-észt centenárium logója

A magyar-észt centenárium logója

A magyar-észt diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriuma alkalmából rendezett, a két ország történelmi, politikai és kulturális kapcsolatainak fontos pillanatait bemutató kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban tekinthető meg. A tallinni magyar kulturális intézet által összeállított tárlatot Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság nagykövete, valamint Bardócziné dr. Molnár Anita, Siófok alpolgámestere nyitotta meg.

Megnyitó beszédében Schőberl Márton kiemelte, hogy “Magyarországot és Észtországot a közös finnugor eredet, a hasonlóan megélt modernkori történelem, illetve a közösen vallott jelenkori értékek és érdekek egyaránt összekötik. A finnugor rokonság a magyarságtudat fontos alapeleme, a finnugor népekkel való kapcsolattartásunk pedig megkülönböztetett figyelmet kap a magyar külpolitikában.”

– Az angol és észt nyelven elkészült kiállítást 2021 februárja óta az Észt Nemzeti Könyvtárban, a Tartui Egyetem könyvtárában, és a Valgai Kulturális Központban láthatta az észtországi közönség. A magyar-angol nyelvű anyag Siófokon szeptember 8-ig tekinthető meg, utána Szolnokon – Tallinn tesvtérvárosában – lesz látogatható.

A kiállítást a tallinni Magyar Kulturális Intézet a Magyar Nemzeti Levéltár és az Észt Nemzeti Levéltár anyagainak felhasználásával készítette.