Magyar emléktáblát avattak Görögországban

Emléktáblát avattak a görögországi Petában az 1821-ben a görög szabadságharcban életüket vesztett magyar katonák tiszteletére. Az emléktábla felállítását a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozta. 

2021. június 20-án Peta városában nagyszabású ünnepség keretében felavatták azt az emléktáblát, amely a 1821-30-as görögországi szabadságharcban elhunyt magyar hősöknek állít emléket. A rendezvényen részt vett a digitális átállásért felelős görög miniszterhelyettes, több parlamenti képviselő, a környező települések polgármesterei, a görög vezérkar képviselői. Az avatást kulturális program kísérte, amelyen az Elkelam táncegyüttes magyar néptáncokat adott elő. Az eseményt magyarországi hagyományőrző katonák színesítették.

null

Peta városában a Görögország felszabadításáért folytatott szabadságharc egyik emlékezetes csatája zajlott 1822. július 16-án. A csata során száz, a görögöket támogató külföldi hős esett el, köztük németek, lengyelek, olaszok és három magyar katona is. 

1931-ben a Görög-Magyar Kulturális Liga emlékoszlopot emelt Athénban a görög szabadságharc magyar önkéntesei emlékére, de az sajnálatos módon már nem áll. Az athéni magyar nagykövetség „Külföldi magyar emlékek megőrzése” program támogatásával a görög szabadságharc 200. évfordulója alkalmából új helyszínen állított emléket a magyar hősöknek.